NASA a ales numele primului elicopter care va zbura pe Marte [video]

Vaneeza Rupani alege numele elicopterului care va zbura pe Marte: Ingenuity
Vaneeza Rupani alege numele elicopterului care va zbura pe Marte: Ingenuity (Credits: NASA/JPL-Caltech/NIA/Rupani Family)

Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială americană, cunoscută sub acronimul NASA (National Aeronautics and Space Administration), a ales numele primului elicopter care va zbura pe Marte.

Elicopterul a fost numit Ingenuity, numele fiind selecţionat dintre miile de sugestii furnizate într-un concurs şcolar. În cadrul aceluiaşi concurs a fost ales şi numele noii misiuni de explorare a Planetei Roşii, Perseverance. Roverul Perseverance, ce va fi lansat în această vară şi va ajunge la destinaţie în februarie 202, va include şi elicopterul Ingenuity.

Numele Ingenuity a fost preluat din eseul transmis la NASA de Vaneeza Rupani, o elevă de liceu din Alabama (SUA). “Ingeniozitatea şi inteligenţa persoanelor care muncesc din greu pentru a depăşi provocările călătoriilor interplanetare ne permit tuturor să experimentăm minunile explorării spaţiale”, a scris Rupani în prezentarea sa pentru concursul “Name the Rover”. "Ingeniozitatea este cea care le permite oamenilor să realizeze lucruri uimitoare şi ne permite să ne extindem orizonturile până la marginile universului".

În luna martie, NASA a anunţat că un elev de clasa a şaptea, Alexander Mather, a avut onoarea de a numi roverul cu numele Perseverance.

Roverul Perseverance şi elicopterul Ingenuity al NASA se află în prezent în procesul de asamblare şi verificare finală la Centrul Spaţial Kennedy al agenţiei NASA din Florida. Vor fi lansate în luna iulie pe o rachetă Atlas V din Space Launch Complex 41 de la Cape Canaveral Air Force Station, Florida, şi vor ateriza în Craterul Jezero pe Marte pe 18 februarie 2021.