NASA: Anomalia Atlanticului de Sud se va diviza în două zone

Anomalia Atlanticului de Sud de măreşte substanţial, conform NASA
Anomalia Atlanticului de Sud de măreşte substanţial, conform NASA (Division of Geomagnetism, DTU Space)

Geologii au început să-şi exprime temerile cu privire la câmpul magnetic care protejează Pământul de radiaţiile solare mortale în 2019, când agenţia americană NOAA, care se ocupă cu monitorizarea oceanelor şi atmosferei, a fost forţată să îşi actualizeze Modelul Magnetic Mondial, după ce au descoperit că Polul Nord magnetic se îndepărtează rapid spre Siberia.

Agenţia Aeronautică şi Spaţială a SUA urmăreşte imensa anomalie a câmpului magnetic al Pământului, care este în creştere.

Zona, cunoscută sub denumirea de Anomalia Atlanticului de Sud, este situată în emisfera sudică, între America de Sud şi Oceanul Atlantic de sud, în largul coastei sud-vestice a Africii. Potrivit monitorizării şi modelării recente de către NASA, zona se extinde spre vest şi devine din ce în ce mai slabă şi conform predicţiilor se va împărţi în două arii separate, fiecare cuprinzând mii de kilometri.

NASA susţine că slăbirea câmpului magnetic din această zonă ameninţă să lase mai multă radiaţie solară să se apropie de suprafaţa Pământului, generând probleme pentru sistemele de comunicaţii, sau dezactivând temporar sateliţii şi alte obiecte create de om din spaţiu, în cazul în care acestea se apropie prea mult de zona fierbinte.

În prognoza făcută până în 2025, NASA prevede că Anomalia Atlanticului de Sud va continua să crească, iar partea mai mare va continua să se apropie de America de Sud centrală, cea mai mică rămânând în largul coastei de sud-vest a Africii de Sud.

Câmpul magnetic protector al Pământului este generat de o serie de factori, conform modelelor ştiinţifice actuale cel mai important fiind fierul lichid din miezul planetei, care creează curenţii electrici trimişi spre exterior în spaţiul apropiat pentru a crea câmpul.

Se crede că un rezervor masiv de rocă densă provoacă o perturbare a câmpului, ceea ce duce la o slăbire a câmpului magnetic în regiune. Un al doilea rezervor masiv este situat sub Oceanul Pacific, în nord-estul Australiei.

Oamenii de ştiinţă mai au mult de învăţat despre anomalia Atlanticului de Sud şi despre implicaţiile pe care le poate avea asupra civilizaţiei umane. Luna trecută, de exemplu, oamenii de ştiinţă de la Laboratorul de Geomagnetism de la Universitatea din Liverpool au descoperit că anomalia din Atlanticul de Sud a existat probabil de milioane de ani studiind rocile vulcanice din îndepărtata insulă Sfânta Elena din Atlanticul de Sud.

Anul trecut, mişcarea mult prea rapidă a Polului Nord magnetic din Arctica către Siberia i-a determinat pe unii oameni de ştiinţă să-şi exprime îngrijorarea că Pământul ar putea să se afle în perioada de inversare a polilor săi magnetici. Se crede că ultima astfel de inversare a avut loc în urmă cu aproximativ 780.000 de ani, iar oamenii de ştiinţă nu înţeleg complet modul în care un astfel de fenomen ar afecta câmpul magnetic.

Chiar şi cu câmpul magnetic intact, civilizaţia umană rămâne vulnerabilă la explozii bruşte de radiaţii solare puternice.

În 2011, academicienii americani au avertizat că repetarea unei furtuni solare similare cu cea care a lovit Pământul în 1859 ar putea provoca iniţial pagube de până la două trilioane de dolari, deteriorarea reţelelor electrice, a sateliţilor, a sistemelor de navigaţie etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură