NASA, descoperire uluitoare pe Marte: Un rezervor de apă lichidă, ascuns în crusta planetei roşii
Oamenii de ştiinţă au descoperit un rezervor de apă lichidă pe Marte, adânc în crusta stâncoasă a planetei, conform unui nou studiu bazat pe datele colectate de Mars Insight Lander al NASA, anunţă BBC News. Această misiune a aterizat pe planeta roşie în 2018.
Lander-ul a fost echipat cu un seismometru care a înregistrat timp de patru ani vibraţii, cunoscute sub numele de cutremure marţiene, din adâncurile planetei. Analiza acestor cutremure şi a modului în care se mişcă planeta a relevat „semnale seismice” indicând prezenţa apei lichide.
Deşi apă îngheţată a fost identificată la polii marţieni şi există dovezi de vapori în atmosferă, aceasta este prima dată când s-a găsit apă lichidă pe Marte. Descoperirile au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Misiunea ştiinţifică a Insight s-a încheiat în decembrie 2022, după ce modulul de aterizare a monitorizat „pulsul lui Marte” timp de patru ani, înregistrând peste 1.319 cutremure. Prin măsurarea vitezei undelor seismice, cercetătorii au putut determina materialul prin care acestea se deplasează.
„Aceste tehnici sunt similare cu cele folosite pentru a căuta apă pe Pământ sau pentru a explora resursele de petrol şi gaze”, a explicat profesorul Michael Manga de la Universitatea California din Berkeley, care a contribuit la cercetare.
Analiza a dezvăluit prezenţa rezervoarelor de apă la adâncimi cuprinse între 10 şi 20 km în scoarţa marţiană.
„Înţelegerea ciclului apei pe Marte este esenţială pentru a înţelege evoluţia climei, suprafeţei şi interiorului planetei”, a declarat Dr. Vashan Wright, cercetător principal de la Scripps Institution of Oceanography, UC San Diego.
Profesorul Manga a adăugat că apa este „cea mai importantă moleculă în modelarea evoluţiei unei planete”. Această descoperire, a spus el, răspunde întrebării majore: „Unde s-a dus toată apa marţiană?”.
Studiile suprafeţei planetei Marte arată că în trecut existau râuri şi lacuri. Totuşi, timp de trei miliarde de ani, Marte a fost un deşert. O parte din această apă s-a pierdut în spaţiu atunci când Marte şi-a pierdut atmosfera.
„Pe Pământ, o mare parte din apa noastră se află sub pământ, aşa că nu este de mirare că şi Marte ar putea avea apă subterană”, a explicat profesorul Manga.
Deşi sonda Insight a înregistrat direct din scoarţa de sub picioarele sale, cercetătorii opinează că există rezervoare similare pe întreaga planetă. Ei estimează că ar putea exista suficientă apă lichidă pentru a forma un strat de apă de peste 800 de metri adâncime.
Cu toate acestea, localizarea acestei ape subterane nu este neapărat o veste bună pentru cei care plănuiesc să colonizeze Marte.
„Apa este sechestrată la 10-20 km adâncime în crustă. Să forezi o gaură de 10 km adâncime pe Marte, chiar şi pentru [Elon] Musk, ar fi extrem de dificil”, a explicat profesorul Manga pentru BBC News.
Descoperirea ar putea, de asemenea, să deschidă noi direcţii în căutarea dovezilor de viaţă pe Marte.
„Fără apă lichidă, nu există viaţă. Aşadar, dacă există medii locuibile pe Marte, acestea ar putea fi acum adânc în subteran”, a menţionat profesorul Manga.