NASA menţine necooperarea cu China


Un tehnician NASA verifică nava spaţială Kepler în timpul unui eveniment media la Unitatea Astrotech de Operaţiuni Spaţiale din Titusville, Fla, în 2009.
Un tehnician NASA verifică nava spaţială Kepler în timpul unui eveniment media la Unitatea Astrotech de Operaţiuni Spaţiale din Titusville, Fla, în 2009. (NASA/Troy Cryder)

O viitoare conferinţă NASA asupra tehnologiei telescoapelor a fost declarată interzisă pentru cetăţenii chinezi, agenţia spaţială americană confirmând astfel politica SUA de a nu coopera cu militarizarea spaţiului de către Republica Populară Chineză.

Conferinţa din 4-8 noiembrie, ce are ca temă programul NASA privind telescopul spaţial Kepler, este considerată principalul eveniment al anului pentru academicienii specializaţi în căutarea de noi planete în afara sistemului nostru solar. Poziţia agenţiei a atras controverse.

The Guardian a raportat că mai mulţi cercetători boicotează conferinţa datorită politicii NASA de a exclude cetăţeni chinezi.

NASA se supune legii americane iar această cerinţă a fost inclusă în aprilie 2011 în pachetul financiar ce sponsorizează agenţia de către congressmanul Frank Wolf, preşedintele subcomitetului pentru alocări de fonduri din cadrul Camerei pentru Comerţ, Justiţie şi Ştiinţă. Cerinţa împiedică NASA şi Biroul Casei Albe pentru Politica Ştiinţei şi Tehnologiei să folosească fonduri federale în diplomaţia cu China.

“Cred că Wolf a făcut lucrul corect dar guvernul chinez va profita de naivitatea academicienilor americani şi va miza pe dezgustul lor natural pentru acţiuni de excluziune”, a spus Greg Autry, autorul cărţii China Ucide, într-un interviu prin email.

“Ironia întregii situaţii stă în faptul că tot ce este real în China este blocat şi ascuns de ochii americanilor – sau de ochii majorităţii chinezelor de fapt”, a spus el. “Totul în China se referă la restricţionarea libertăţii oamenilor de participa.”

Regulamentul a fost reînnoit în luna martie dar a întâmpinat probleme similare şi în trecut.

În mai 2011, doi jurnalişti Xinhua au primit interdicţia de a participa la o lansare spaţială la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Xinhua, un ziar de stat condus de Consiliul de Stat chinez, a publicat un articol după aceea, acuzându-l pe Wolf că se opune cooperării dintre SUA şi China.

Tot în 2011, Biroului de Ştiinţă al Casei Albe i s-a redus finanţarea cu 32% după ce s-a opus Congresului şi a ignorat regulamentul.

Wolf şi-a apărat poziţia în timpul unei declaraţii făcute în faţa Comisiei SUA – China în luna mai a anului 2011. El a declarat că programele spaţiale ale Chinei sunt conduse de Armata de Eliberare a Poporului (AEP) şi a adăugat că “SUA nu are niciun interes să coopereze cu AEP pentru a o ajuta să îşi dezvolte programul spaţial.”

Temerile cu privire la intenţiile Chinei în tehnologia spaţiului au fost declanşate de un incident în ianuarie 2007 când, fără avertizare, statul chinez a distrus unul dintre sateliţii săi cu o armă anti-satelit de la sol.

Un comunicat al Departamentului de Stat american, dezvăluit şi publicat de wikileaks, detaliază răspunsul american faţă de acest incident, incluzând încercările de a discuta cu China. Comunicatul susţine că statul chinez nu a dat vreun răspuns sensibil niciunei naţiuni cu privire la testarea armelor.

Comunicatul mai menţionează că SUA au oprit cooperarea cu China în privinţa programelor spaţiale, notând că “unul dintre principalele motive pentru această poziţie fiind continua lipsă de transparenţă din partea Chinei cu privire la gama deplină a activităţilor sale spaţiale.”

China a dezvoltat şi testat alte câteva arme anti-satelit de atunci. Ultimul caz, raportat în 2 octombrie de către Washington Free Beacon, a avut loc la sfârşitul lunii septembrie, când China a testat o nouă armă secretă anti-satelit. În acest caz, armata chineză a folosit trei sateliţi dotaţi cu braţe mecanice proiectate pentru capturarea altor sateliţi.

“Strategii militari ai AEP încearcă să utilizeze spaţiul şi să refuze adversarilor Chinei accesul în spaţiu pentru a permite un război modern, informatizat”, susţine raportul din 2013 al Pentagonului asupra dezvoltărilor militare chineze.

Raportul susţine, “Public, China încearcă să dizolve orice scepticism cu privire la intenţiile sale militare în spaţiu”, şi totuşi doctrina sa internă spune altceva. Raportul citează un analist AEP ca afirmând că “spaţiul este punctul de comandă pentru câmpul de luptă al informaţiei”, şi că “distrugerea sau capturarea sateliţilor ... va priva un oponent de iniţiativă pe câmpul de luptă şi îl va încurca atunci când va dori să îşi folosească armele ghidate cu sisteme de precizie.”

Raportul citează de asemenea note ale AEP ce “subliniază necesitatea ‘distrugerii, afectării şi interferării cu serviciile de recunoaştere ale inamicului ... şi cu sateliţii săi de comunicare.”

Autry a spus că “majoritatea vesticilor implicaţi în cercetarea spaţială au viziunea unui viitor deschis şi paşnic pentru toată omenirea în spaţiu, conduşi de oameni curajoşi şi înţelepţi ca în filmul Star Trek.”

“Cine în această lume doreşte cu adevărat să vadă că moştenirea omenirii din univers va fi reprezentată de un regim totalitar şi brutal”, a întrebat el. “Ar trebui să primim China în spaţiu când va avea un guvern civilizat ce merită să reprezinte fiinţele umane. În acest moment nu are aşa ceva.