NASA observă o cometă masivă care se îndreaptă către Pământ, dar nu în viitorul imediat

Cometă
Cometă (wikipedia.org)

O cometă masivă de gheaţă care emană din adâncurile trans-plutoniene ale sistemului nostru solar este pe cale să treacă mai aproape de Pământ decât orice cometă de dimensiuni similare - cel puţin, din câte au putut spune oamenii de ştiinţă.

Cometa, cunoscută sub numele de C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein), are un nucleu îngheţat care măsoară 120 km diametru şi este de 50 de ori mai mare decât nucleul majorităţii cometelor care călătoresc spre zona interioară a sistemului nostru solar.

Se crede că are o masă de aproximativ 500 de trilioane de tone, ceea ce o face de 100.000 de ori mai masivă decât o cometă tipică din sistemul solar interior.

Cometa călătoreşte cu aproximativ 33.000 de km/h, deplasându-se de la marginea sistemului solar către centrul său.

Din fericire, astronomii nu se aşteaptă ca această cometă să se apropie la mai puţin de 1,5 miliarde de km de Soare, şi nu se aşteaptă să se apropie foarte mult până în 2031.

Oamenii de ştiinţă americani au remarcat cometa de prin 2010, moment în care se afla la 4.5 miliarde de km de Soare, aproximativ aceeaşi distanţă între Pământ şi Neptun. De atunci, oamenii de ştiinţă au folosit telescoape atât de pe Pământ, cât şi din spaţiu, pentru a încerca să înţeleagă mai multe despre cometă.

Oamenii de ştiinţă au folosit telescopul spaţial Hubble de la NASA pentru a examina cometa şi a estimat dimensiunea ei uriaşă. În prezent, oamenii de ştiinţă pot doar estima dimensiunea cometei, deoarece este dificil să distingă nucleul de zona de vapori. Oamenii de ştiinţă au folosit un model computerizat pentru a încerca să diferenţieze coada de miezul cometei.

Se crede că vârsta cometei este de miliarde de ani - cu alte cuvinte s-a format în primele zile ale universului nostru - şi, de asemenea, provine din Norul Oort, zona de comete, asteroizi şi material care formează un scut sferic în jurul sistemului nostru solar.

Norul Oort este un concept teoretic - oamenii de ştiinţă nu au dovezi vizuale ale existenţei sale. Dar se crede că această cometă ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai multe despre Norul Oort, despre care se crede că este de 5.000 de ori mai departe de Soare decât Pământul.