Năsui despre “legea Romexpo”: Tipic legilor cu dedicaţie din anii `90. Cine poate vota aşa ceva în anul 2021?

Claudiu Năsui
Claudiu Năsui (Facebook / ClaudiuNasuiUSR)

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a criticat, luni, aşa-zisa lege “Romexpo”, prin care Camera de Comerţ va beneficia până în 2053 de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare Complexului expoziţional. Mai exact, ministrul a susţinut că terenurile respective trebuiau vândute prin “licitaţie” şi nu date gratis “unora”.

“S-a tot scris despre faimoasa lege ‘Romexpo’. Adică legea prin care statul dă 100% gratuit un teren evaluat neoficial la 500 de milioane de euro. Unii zic că este mai puţin, nu am văzut însă nicio evaluare sub 300 de milioane de euro. 500 de milioane de euro sunt taxele şi impozitele a 212 mii de români plătiţi pe salariul minim timp de un an (la ultimul curs BNR).

500 de milioane de euro sunt toată suma pe care statul o promite pentru Horeca, din care sunt bugetaţi ~200 de milioane de euro (restul sunt credite de angajament). 500 de milioane de euro sunt cât ne lipsea să terminăm faimoasele măsuri 2 şi 3. Nu avem nimic împotriva dezvoltării unui proiect. Dezvoltarea e un lucru bun. Dar terenul trebuie vândut la licitaţie, nu dat gratuit unora”, a susţinut ministrul Economiei pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Năsui a ataşat un pasaj din respectivă lege cu următoarea precizare:

“Pasajul este tipic legilor cu dedicaţie din anii `90. Cine poate vota aşa ceva în anul 2021?”.

(Facebook / ClaudiuNasuiUSR)

Reamintim că, pe data de 2 septembrie 2020, Camera Deputaţilor a adoptat acest proiect de lege, prin care Camera de Comerţ beneficiază, pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2053, de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare Complexului expoziţional Romexpo. Pe terenul respectiv urmează să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu şi Camera de Comerţ. Investiţia ar include un centru de conferinţe şi congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetară, cel mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele.

După adoptarea proiectului de lege, USR anunţa că, alături de UDMR, a depus o sesizare de neconstituţionalitate în cazul acestei propuneri legislative. Totusi, Curtea Constituţională a respins sesizarea.

La sfârşitul lui martie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, a anunţat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.