Năsui: "Nu va mai fi nicio mărire de salarii, totul va fi înghiţit de taxe şi impozite!"

Scăderile de taxe prezentate de PSD sunt de fapt o înşelătorie, puterea urmărind să poată spune că a crescut salariile, asta în timp ce în fapt le va lua românilor mai mulţi bani de la Pilonul 2 şi va creşte impozitele pentru cei cu venituri independente, arată Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Guvernul PSD tocmai a anunţat creşteri de impozite pe care le prezintă ca pe scăderi de taxe şi că va lua oficial din banii românilor destinaţi Pilonului 2 de pensii, remarcă deputatul USR Claudiu Năsui, la scurt timp după ce ministrul de Finanţe a anunţat introducerea taxei de solidaritate (rebotezată acum contribuţie asiguratoare pentru muncă), impozit pe cifra de afaceri pentru firmele cu afaceri de sub un milion de euro pe an dar şi reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice. Potrivit lui Năsui, "Nu scad taxele, ba dimpotrivă!"

Astfel, reducerea procentajului de impozit pe venit (de la 16 la 10%) şi de contribuţii nu înseamnă o reducere a impozitelor pe muncă pentru că baza de calcul, salariul brut pe care acestea sunt calculate, creşte, arată deputatul.

"Statul ne va lua la fel de mulţi bani ca şi până acum, poate chiar mai mult, doar că altfel calculat. În loc să ia un procentaj de 16% dintr-o sumă mai mică, o să ia un procentaj de 10% dintr-o sumă mai mare. La fel şi cu contribuţiile. În final aceeaşi bani ni-i ia. Totul este un joc contabil cu sume pe hârtie ca PSD să poată aplica legea salarizării unitare care avea creşteri de salariile brute pe care nimeni nu le înţelegea. De fapt nu va mai fi nicio mărire, totul va fi înghiţit de taxe şi impozite", susţine Năsui.

Deputatul reaminteşte că taxa de „solidaritate” nu doar că n-a dispărut ci, odată redenumită, va fi introdusă urmând să fie chiar mai mare decât ce ne spunea PSD zilele astea.

"În campanie nici nu era vorba de vreo taxă în plus, doar 35% contribuţii la angajat. Atât. Apoi, văzând halul în care a dus finanţele publice, şi-au dat seama că au nevoie de mai mulţi bani şi au introdus o taxă nouă. Acum o săptămână ne-au spus că va fi de 2% şi că o va înlocui pe cea de 0.25%. Ne-au minţit că Uniunea Europeană ne cere taxa. Evident, Uniunea Europeană nu cerea aşa ceva. Azi aflăm că ea va fi de 2.25%. Să vedem cât va fi până când apare oficial ordonanţa", susţine Năsui.

Potrivit deputatului USR, cel mai grav lucru anunţat însă este despre Pilonul 2, căci contribuţiile urmează să scadă.

"Banii pe care românii îi economisesc la pilonul 2 de pensii reprezintă în prezent 5.1% din salariu brut. Acest procentaj ar urma să scadă la 3.75% din noul salariu brut (cel după trecerea contribuţiilor). Un calcul matematic simplu ne arată că, presupunând un cost total al muncii neschimbat, asta înseamnă o scădere de 12% a sumelor care merg în prezent la pilonul 2. Vă reamintesc că aceia sunt banii dumneavoastră. Bani pe care îi economisiţi care se duc într-un cont care va fi accesat la pensie şi care, exact ca şi un cont în bancă, poate fi lăsat şi moştenire. Deci banii din pilonul 2 sunt banii românilor. Aştept să vedem ordonanţa oficială pentru a face un calcul final, deoarece e clar că pe declaraţiile domnului Mişa nu ne putem baza", precizează Năsui.

În opinia lui Claudiu Năsui, în fapt, miza Guvernului este să ia din banii românilor de la Pilonul 2 şi să crească impozitele pentru cei care au venituri independente, mai ales pe PFA-uri.

"Cei care lucrează în regim de PFA vor fi, de departe, cei mai afectaţi. Pentru ei veniturile nete scad cu ~17% (de la 16% impozit pe venit şi 16% contribuţii, la 10% impozit pe venit şi 35% contribuţii). Şi mai au o miză. Una strict de comunicare. Să spună că au crescut salariile, chiar dacă asta e doar pe hârtie şi dintr-un joc contabil", spune deputatul.