Năsui: România e deja în topul ţărilor UE pentru povara fiscală pe muncă. Guvernul vrea să o mărească

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat - măsură promovată de Guvernul Tudose - maschează o creştere a poverii fiscale, a tras un semnal de alarmă deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

În prezent, România este în topul ţărilor din Uniunea Europeană pentru povara fiscală pe muncă. Pentru fiecare 100 de lei cu care este plătit un salariat, angajatorul mai trebuie să plătească încă 75.36 de lei la stat, a remarcat luni, pe pagina sa de socializare, deputatul Claudiu Năsui.

"Cum influenţează potenţiala trecere a contribuţiilor de la angajator la angajat pregătită de PSD? Să vedem cum arată calculele presupunând condiţii normale de muncă şi ţinând cont şi de noua "taxă de solidaritate" de 2% pe masa salarială anunţată recent. Pentru salariaţii normali nu se schimbă aproape nimic. Scade uşor povara fiscală cu 1%. Pentru toate celelalte categorii, însă, povara fiscală creşte rezultând pierderi ale venitului net", a declarat Năsui.

Deputatul a explicat că persoanele în prezent scutite de impozit pe venit (persoanele cu handicap, programatorii, cercetătorii şi lucrătorii sezonieri din industriile HoReCa şi turism) pierd mai mult. Mai exact, dacă Guvernul PSD-ALDE trece această reformă, povara fiscală asupra lor creşte cu 9.62%. La un cost salarial total constant, salariul net al acestor oameni va fi diminuat cu 6.13%.

"Persoanele care lucrează independent, artiştii şi jurnaliştii au, însă, cel mai mult de pierdut. Povara fiscală asupra lor creşte. Pentru fiecare sută de lei câştigată va trebui să dea la stat 13.23 de lei în plus (pentru PFA pierderile sunt calculate presupunând un nivel de 40% de cheltuieli, exact cât sunt cheltuielile determinate din codul fiscal pentru drepturi de autor). De fapt ce avem? O taxare suplimentară a muncii independente şi a celor din categoriile scutite de la impozitul pe venit", a punctat Năsui.

Atunci când statul creştea cu 20% cheltuielile pentru salariile bugetarilor, politicianul arăta că tot din banii românilor se cresc salariile de fapt. Acum, când cresc taxele pe unde pot acest lucru devine şi mai clar.

"Problema este că nici după creşterea de 20% a accizelor nu ajung banii pentru cât au crescut ei salariile. PSD-ALDE a operat şi operează în continuare cea mai mare redistribuţie de avuţie din economia română, luând din ce în ce mai mult de la cei care lucrează în economia privată pentru a putea plăti salariile sporite ale bugetarilor. Toate preţurile cresc şi vor mai creşte, investiţiile şi fondurile europene au fost quasi complet sacrificate, datoria publică a explodat şi mai nou devenim paria internaţională a investiţiilor din cauza exploziei riscului de ţară. Toate acestea în mai puţin de un an de guvernare", a subliniat Năsui.

Povara fiscală pe muncă după transferul contribuţiilor.
Povara fiscală pe muncă după transferul contribuţiilor. (Claudiu Năsui)