Năsui: Statul minte. În raportul către UE declară că apelurile la 112 sunt localizate în maxim 10 secunde

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Deputatul USR Claudiu Năsui a anunţat, vineri, că autorităţile române „mint cu neruşinare” în rapoartele către Uniunea Europeană, pentru a acoperi „incompetenţa crasă de care dau dovadă”. Un exemplu grăitor în acest sens este acela că, deşi problemele de localizare a apelurilor făcute prin sistemul numărului unic de urgenţă 112 sunt vechi, în cel mai recent raport al Comisiei Europene pe această temă, România a raportat că apelurile făcute către numărul unic de urgenţă sunt localizate în maxim 10 secunde.

„Copiii noştri mor, dar în rapoartele către UE statul minte că totul merge bine. Deşi problemele de localizare a apelurilor făcute prin sistemul numărului unic de urgenţă 112 sunt vechi, acest lucru nu opreşte autorităţile române să mintă cu neruşinare în legătură cu incompetenţa crasă de care dau dovadă. Recunosc că serviciile de urgenţă de stat nu sunt aria mea de expertiză, dar după tragedia prin care a trecut sărmana copilă din Caracal, care a avut totuşi curajul să sune la 112, cred că suntem obligaţi moral să ne aplecăm asupra acestui subiect. Fără non-soluţii politiciene de tip „facem să fie bine”. Aşa că am început să mă uit mai atent la sistemul de urgenţe de stat şi să citesc rapoarte internaţionale pe subiect (ale Comisiei europene şi ale altora). Citind cel mai recent raport al Comisiei Europene pe subiect, ghiciţi ce am găsit? Statul nostru a raportat la Uniunea Europeană că apelurile făcute către numărul unic de urgenţă sunt localizate în maxim 10 secunde. Da, aţi citit bine: 10 secunde”, a declarat Năsui.

În acest context, liderul USR aminteşte de tragedia din Apuseni, din 2014, şi de promisiunile făcute la acea vreme de către stat, dar care nu au avut niciun rezultat.

„În 2014, atunci când tragedia din munţii Apuseni ne-a zguduit, statul a avut nevoie de 19 ore pentru a localiza avionul prăbuşit. Localnicii au reuşit nu doar să-l localizeze în 5 şi să salveze vieţile câtorva dintre pasageri. Iar asta fără echipamente de milioane de euro şi fără super-structuri de stat în spatele lor. După acea tragedie, mai mulţi politruci ne-au dat acelaşi scuze ca şi acum şi ne-au promis că vor rezolva problema. Ce am văzut în Caracal ne arată că nu au rezolvat nimic. Aceasta este statul care, după tragedia din Apuseni, nu a făcut altceva decât să dea promisiuni şi să cheltuie şi mai mulţi bani degeaba. Promisiuni multe, cheltuieli mai mari, taxe mai mari şi zero rezultate. A făcut ce face statul cel mai bine”, a mai adăugat deputatul USR.

În final, Năsui promite să revină cu o postare care să ofere informaţii privind cât s-a cheltuit pe sistemul 112 şi pe „îmbunătăţirea” acestuia, şi îi solicită premierului Viorica Dăncilă ca, între timp, dacă tot se arată atât de determinată să ia acţiune, „să vadă şi cine a furnizat aceste date total false către Uniunea Europeană” şi dă asigurări că va face şi o interpelare în acest sens.

„Exact ca în vremea Republicii Socialiste România, pe hârtie totul merge bine. În practică, autorităţile statului au apelat la grupări mafiote pentru a face cercetări în cazuri de maximă urgenţă. Şi atunci economia, agricultura şi industria toate duduiau pe hârtie. În practică românii mureau de foame”, a conchis liderul USR.