NATO este de acord să întărească flancului estic împotriva Rusiei

Un nou plan aprobat de NATO va duce la întărirea prezenţei militare în estul Europei. Efortul urmăreşte să demonstreze solidaritate şi să liniştească membrii est-europeni ai alianţei militare vestice în privinţa ameninţărilor percepute din partea Rusiei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Miniştrii Apărării din ţările NATO au căzut de acord miercuri asupra unui plan pe baza căruia alianţa militară vestică îşi va consolida prezenţa în ţările est-europene, care sunt îngrijorate de o eventuală agresiune din partea Rusiei.

“Prezenţa consolidată în partea estică a Alianţei noastre”, aşa cum s-a exprimat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmăreşte să “clarifice faptul că un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor aliaţilor şi că alianţa, ca un întreg, va răspunde”.

NATO este o alianţă militară alcătuită din 28 de state, majoritatea fiind ţări vest-europene. În ultimii doi ani, relaţiile dintre Rusia şi NATO au ajuns la un nivel foarte scăzut, văzut doar în timpul Războiului Rece, parţial datorită implicării Moscovei în conflictul separatist ucrainean şi datorită anexării peninsulei ucrainene Crimeea.

Alte naţiuni est-europene sunt îngrijorate că Rusia va desfăşura operaţiuni similare pe teritoriile lor şi au făcut tot mai multe presiuni pentru a obţine suportul NATO.

Acordul de miercuri este de fapt o promisiune reînnoită de solidaritate între membrii alianţei militare vestice.

Detaliile depline ale prezenţei militare îmbunătăţite în Est încă nu au fost dezvăluite, dar vor fi probabil finalizate până la Summitul NATO din Varşovia din luna iulie. Planul prevede forţe multinaţionale staţionate în ţările est-europene ale NATO prin rotaţie. În acelaşi timp, un contingent mai mare, de răspuns rapid, va fi făcut disponibil în altă parte a Europei.