Navă implicată în construcţia gazoductului South Stream, ajunge în Bulgaria

Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad
Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

South Stream Transport JV a anunţat că o navă specializată în construcţia gazoductelor este aşteptată să ajungă, duminică, în portul Burgas pentru a participa la construcţia gazoductului South Stream, care este avansat de Kremlin, a relatat Novinite.

Nava Castoro Sei va fi folosită la pregătirea construcţiei conductei de gaze, inclusiv la sudarea conductelor de pe secţiunea rusă în apă de mică adâncime, potrivit unui comunicat al South Stream Transport B.V.

South Stream Transport B.V. este o companie internaţională joint venture deţinută de Gazprom (Rusia), ENI (Italia), EDF (Franţa) şi Wintershall Holding (Germania).

Ştirile despre sosirea navei survin la mai puţin de o lună după ce guvernul interimar al Bulgariei a ordonat companiei South Stream Bulgaria, un subsidiar deţinut în mod egal de compania de stat Bulgarian Energy Holding (BEH) şi de Gazpromul Rusiei, să suspende toate activităţile de achiziţionare publice şi să nu semneze niciun contract legat de proiectul South Stream.

În iunie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Bulgariei din cauza modului în care se ocupa de South Stream şi a cerut îngheţarea tuturor operaţiunilor de construcţie până când proiectul South Stream va fi adus în conformitate cu legea UE.

Prima serie de conducte pentru secţiunea bulgară a gazoductului South Stream a sosit în portul bulgar Varna pe 14 august. De atunci, Rusia a furnizat mai multe conducte Bulgariei.