Nava spaţială MAVEN observă cerul marţian strălucind noaptea în lumină ultravioletă [video]

Marte
Marte (Credits: NASA/MAVEN/Goddard Space Flight Center/CU/LASP)

Vaste zone ale cerului marţian strălucesc noaptea în lumină ultravioletă, potrivit imaginilor captate de nava spaţială MAVEN a NASA. Rezultatele sunt utilizate pentru a ilumina tipuri complexe de circulaţie în atmosfera marţiană.

Echipa navei spaţiale MAVEN a constatat cu surprindere că atmosfera strălucea de trei ori în timpul nopţii şi numai primăvara şi toamna pe planeta Marte. Noile date au scos la iveală, de asemenea, valuri şi spirale neaşteptate deasupra polilor marţieni pe timp de iarnă, confirmând astfel rezultatele navei spaţiale Mars Express care afirma că strălucirea nocturnă era mai pronunţată în regiunile polare pe timp de iarnă.

„Imaginile MAVEN oferă prima viziune globală a circulaţiei aerului în atmosfera medie a planetei Marte, o regiune critică în care curenţii de aer transportă gaze între straturile cele mai joase şi cele mai înalte”, a afirmat Nick Schneider, de la Laboratorul de Fizică Atmosferică şi Spaţială de la Universitatea din Colorado, Boulder, Colorado, SUA (LFAS). “Luminile apar atunci când vânturile verticale transportă gazele în regiuni cu densitate mai mare, accelerând reacţiile chimice care creează oxid nitric şi alimentează strălucirea ultravioletă”.

Schneider este autorul principal al instrumentului IUVS de pe MAVEN, care a făcut aceste observaţii, şi autorul principal al unei lucrări despre această cercetare, publicată pe 6 august în Journal of Geophysical Research: Space Physics.

Lumina ultravioletă este invizibilă pentru ochiul uman, dar detectabilă de instrumente specializate.

"Strălucirea ultravioletelor se manifestă în principal la o altitudine de aproximativ 70 de kilometri, cu cel mai strălucitor punct de aproximativ o mie de kilometri lărgime, şi este la fel de strălucitor în ultraviolete precum luminile nordice ale Pământului", a afirmat Zac Milby, de la LFAS. „Ca urmare a compoziţiei atmosferei marţiene, aceste puncte luminoase nu emit lumină la lungimi de undă vizibile care le-ar permite să fie văzute de viitorii astronauţi de pe Marte”. Păcat: zonele luminoase s-ar intensifica în fiecare noape marţiană după apusul soarelui şi s-ar plimba pe cer cu 300 de kilometri pe oră, afirmă NASA.

Sclipirile dezvăluie importanţa curenţilor care înconjoară planetele în atmosfera lui Marte. Numărul curenţilor şi viteza lor indică faptul că atmosfera medie a planetei Marte este influenţată de tipul zilnic de încălzire solară şi de perturbări în topografia uriaşilor munţi vulcanici de pe Marte. Aceste puncte sunt cele mai clare dovezi că aceşti curenţi din atmosfera medie coincid cu ce se cunoaşte deja, respectiv că domină straturile superioare şi inferioare.

"Principalele descoperiri ale MAVEN arată importanţa acestor vaste modele de circulaţie care transportă gazele atmosferice pe toată planeta şi de la suprafaţă până la marginea spaţiului", afirmă Sonal Jain, de la LFAS.

În continuare, echipa intenţionează să privească splendoarea nopţii "din lateral", înloc să o privească de sus, folosind date preluate de IUVS, care se află chiar deasupra marginii planetei Marte. Această nouă perspectivă va fi folosită pentru a înţelege cu mai multă precizie vânturile verticale şi schimbările sezoniere.

Strălucirea ultravioletă a nopţii marţiene a fost observată pentru prima dată de instrumentul SPICAM de pe nava spaţială Mars Express a Agenţiei Spaţiale Europene. Dar IUVS este un instrument nou, capabil să descopere rapid orice strălucire nocturnă, descoperind tipuri şi comportamente periodice. MAVEN este prima misiune care colectează cele mai multe imagini cu străluciri nocturne de pe alte planete.

Articol de referinţă: NASA’s MAVEN Observes Martian Night Sky Pulsing in Ultraviolet Light

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură