Navalni denunţă tentativa Kremlinului de a-l opri să iasă din Rusia

Alexei Navalni, lider al opoziţiei ruse.
Alexei Navalni, lider al opoziţiei ruse. (Captură Foto)

Alexei Navalni, unul dintre cei mai puternici opozanţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat marţi că va da în judecată autorităţile ruse pentru imigrare pentru că nu i-au emis un paşaport pentru călătorie în străinătate, descriind mişcarea ca un ecou al timpurilor sovietice, conform Reuters.

Navalni, care a condus masivele proteste stradale împotriva lui Putin în 2011 şi 2012, a publicat o scrisoare din partea Serviciului Federal de Imigraţie (SFI), susţinând că acesta i-a refuzat paşaportul de călătorie pentru că execută o sentinţă de închisoare cu suspendare.

“Mi se interzice se călătoresc ca în vremurile sovietice”, a declarat el pe Twitter. “Voi da în judecată SFI.”

Navalni a primit o sentinţă de 5 ani de închisoare cu suspendare în 2013, fiind acuzat de organizarea unui furt de cherestea la scară mare, o sentinţă pe care el a descris-o ca fiind un gest de răzbunare din partea lui Putin pentru că a îndrăznit să provoace Kremlinul.

Cetăţenii ruşi pot avea două paşapoarte – o carte de identitate internă şi un paşaport extern pentru călătorie în afara ţării. În vremurile sovietice, foarte puţini ruşi reuşeau să obţină paşapoarte pentru călătorii externe, iar artiştii, intelectualii şi savanţii care manifestau viziuni “dizidente” puteau fi privaţi oricând de documentele de călătorie de care se bucurau ca un privilegiu.

Navalni, pe website-ul său www.navalny.com, a mai declarat că nu va reuşi să participe la audierile de la un tribunal din Germania în legătură cu hackuirea Internetului, unde el apare în calitate de coinculpat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.