Navalnîi: În spatele otrăvirii mele este Vladimir Putin

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Alexei Navalnîi, opozantul Kremlinului otrăvit în Siberia a dat vina pe preşedintele Vladimir Putin pentru otrăvirea sa aproape fatală, în cadrul primului interviu dat după ieşirea din spitalul Charite din Berlin.

Navalnîi a petrecut 16 zile în comă după ce starea sănătăţii sale s-a deteriorat brusc în timpul unui zbor din Siberia către Moscova. Navalnîi a fost transportat de urgenţă la un spital din apropiere, după care, în ciuda opoziţiei medicilor ruşi, după două zile a fost transportat la un spital din Berlin.

Germania afirmă că are dovezi fără echivoc, susţinute de medici francezi şi suedezi, că liderul opoziţiei ruse a fost otrăvit cu o substanţă din gama Noviciok, un agent neurotoxic din domeniul militar.

„Eu susţin că Putin este în spatele acestei crime; nu am altă versiune pentru cele întâmplate”, a declarat Navalnîi pentru publicaţia Der Spiegel, potrivit unui extras al interviului, publicat joi.

Navalnîi a confirmat că intenţionează să se întoarcă în Rusia după recuperare, afirmând pentru Der Spiegel că „sarcina mea este acum să rămân genul care nu se teme. Şi nu mi-e frică!”.

Multe ţări europene au ameninţat Rusia cu sancţiuni în legătură cu presupusa otrăvire a lui Navalnîi. Liderii UE discută joi şi vineri la Bruxelles despre incidentul otrăvirii lui Navalnîi şi alte probleme de afaceri externe.

Rusia a negat orice implicare în incident, spunând că Navalnîi are o boală metabolică sau o cădere de glicemie şi a cerut Germaniei să publice dovezi concrete ale otrăvirii cu o neurotoxină din gama noviciok.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe