Navalnîi: În spatele otrăvirii mele este Vladimir Putin

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Alexei Navalnîi, opozantul Kremlinului otrăvit în Siberia a dat vina pe preşedintele Vladimir Putin pentru otrăvirea sa aproape fatală, în cadrul primului interviu dat după ieşirea din spitalul Charite din Berlin.

Navalnîi a petrecut 16 zile în comă după ce starea sănătăţii sale s-a deteriorat brusc în timpul unui zbor din Siberia către Moscova. Navalnîi a fost transportat de urgenţă la un spital din apropiere, după care, în ciuda opoziţiei medicilor ruşi, după două zile a fost transportat la un spital din Berlin.

Germania afirmă că are dovezi fără echivoc, susţinute de medici francezi şi suedezi, că liderul opoziţiei ruse a fost otrăvit cu o substanţă din gama Noviciok, un agent neurotoxic din domeniul militar.

„Eu susţin că Putin este în spatele acestei crime; nu am altă versiune pentru cele întâmplate”, a declarat Navalnîi pentru publicaţia Der Spiegel, potrivit unui extras al interviului, publicat joi.

Navalnîi a confirmat că intenţionează să se întoarcă în Rusia după recuperare, afirmând pentru Der Spiegel că „sarcina mea este acum să rămân genul care nu se teme. Şi nu mi-e frică!”.

Multe ţări europene au ameninţat Rusia cu sancţiuni în legătură cu presupusa otrăvire a lui Navalnîi. Liderii UE discută joi şi vineri la Bruxelles despre incidentul otrăvirii lui Navalnîi şi alte probleme de afaceri externe.

Rusia a negat orice implicare în incident, spunând că Navalnîi are o boală metabolică sau o cădere de glicemie şi a cerut Germaniei să publice dovezi concrete ale otrăvirii cu o neurotoxină din gama noviciok.