Nave militare iraniene participă la o paradă navală în Sankt Petersburg

Nava iraniană Makran, pe vremea când funcţiona ca petrolier
Nava iraniană Makran, pe vremea când funcţiona ca petrolier (The Drive)

La începutul verii, o serie de ştiri au sugerat că două nave de război iraniene care navigau în jurul Capului Bunei Speranţe din sudul Africi intenţionau să traverseze Atlanticul spre Venezuela.

După încercările anterioare ale SUA de a contracara cooperarea dintre Iran şi Venezuela, care a inclus cazuri în care Statele Unite au confiscat ţiţei destinat guvernului socialist al lui Nicolas Maduro, era neclar dacă administraţia Biden va prelua politica trasată de Donald Trump faţă de Iran şi guvernul marxist de la Caracas.

Cu toate acestea, destinaţia navelor iraniene s-a dovedit cu totul alta, în ultimele săptămâni, acestea îndreptându-se către nord pe coasta de vest a Africii.

Un militar danez a postat fotografii ale celor două nave iraniene situate în prezent Marea Baltică, aparent ele fiind îndreptate spre Rusia.

CNN confirmă, de asemenea, că „Două nave iraniene care păreau să se îndrepte spre Venezuela se află acum în Marea Baltică, apropiindu-se de oraşul rus Sankt Petersburg, potrivit Marine Traffic, un site web care urmăreşte navele”.

Una dintre nave este cea mai mare navă militară a Iranului, IRINS Makran, lungă de 228 metri, considerată o „bază militară plutitoare” - care a fost construită intern după ce a fost convertită dintr-un petrolier - şi este capabilă să transporte elicoptere, submarine mici şi lansatoare de rachete.

Makran este însoţită de noul distrugător iranian Sahand, iar ambele nave au fost fotografiate de Forţele Aeriene Regale Daneze lângă insula daneză Bornholm, care se află chiar la sud de Suedia şi nord-estul Germaniei.

"Este de aşteptat ca acestea să fie în drum spre parada navală anuală din Sankt Petersburg", au declarat militarii danezi pe Twitter.

Ministerul rus al Apărării a invitat anterior marina iraniană la o paradă militară la Sankt Petersburg. Parada navală a avut loc duminică, iar la ea au participat peste 50 de nave, aparţinând unora dintre aliaţii Rusiei.

Analiştii militari au observat şapte nave iraniene de atac rapid ataşate la puntea Makran, care sunt de obicei desfăşurate de forţele de elită ale Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe