Ne simţim mai bine când dăruim decât când primim, a descoperit un studiu

Un trecător dă bani unui muzician în parcul High Line din New York.
Un trecător dă bani unui muzician în parcul High Line din New York. (Mario Tama / Getty Images)

"Descoperirile noastre sugerează că recompensa pe care o simţim când îi ajutăm pe alţii poate fi adânc înrădăcinată în natura umană, ieşind la suprafaţă în diverse contexte culturale şi economice", au scris cercetătorii în introducerea raportului.

Raportul, publicat de APA în "Journal of Personality and Social Psychology", este intitulat “Prosocial Spending and Well-Being: Cross-Cultural Evidence for a Psychological Universal”.

În cadrul mai multor experimente, rezultatele au fost aceleaşi - oamenilor din întreaga lume le face plăcere să dăruiască, aceasta îi face fericiţi. Cercetătorii au numit sentimentul o "strălucire caldă."

Ei au analizat datele din 136 ţări, date colectate în timpul sondajului Gallup World Poll din 2006-2008. Datele au fost strânse de la 234 917 de persoane, jumătate dintre ele fiind de sex masculin. Vârsta medie a subiecţilor a fost de 38 de ani.

Warren Buffett, renumitul miliardar american, a promis în 2010 că, pe durata vieţii sale, îşi va cheltui mai mult de 99 la sută din avere în scopuri filantropice.

El a susţinut că vrea să păstreze doar cât are nevoie şi să dea restul societăţii.

Cercetătorii au examinat ceea ce Buffett a afirmat şi s-au întrebat, "Oare a cheltui bani pentru alţii îi face fericiţi chiar şi pe oamenii din zonele relativ sărace ale lumii?"

Ei au fost apoi întrebaţi când s-au simţit mai fericiţi.

Raportul a concluzionat, "Participanţii din Canada şi Uganda au raportat niveluri mai ridicate de fericire atunci când au cheltuit bani pentru alţii decât când au facut-o pentru ei înşişi."

Într-un alt exemplu, cercetătorii au implicat participanţi din Canada şi Africa de Sud. Participanţii au cumpărat un cadou pentru ei înşişi şi au cumpărat exact acelaşi cadou pentru altcineva, dar fără ştirea acelei persoane. Nimeni din afara experimentului nu a ştiut de actul generos anonim.

Se pare că a face ceva pentru altcineva, mai degrabă decât pentru sine, dă oamenilor niveluri mai ridicate de emoţii pozitive, potrivit studiului.