Negociatorul şef al opoziţiei siriene demisionează din cauza discuţiilor eşuate

Negociatorul şef al opoziţiei siriene a demisionat în semn de protest faţă de amânarea discuţiilor de pace din Geneva. Se pare că este improbabil ca discuţiile de pace intermediate de ONU să se reia în viitorul apropiat.
Oraşul sirian Alep.
Oraşul sirian Alep. (Captură Foto)

“Cele trei runde de discuţii nu au reuşit datorită încăpăţânării regimului şi datorită bombardamentelor şi agresiunilor sale continue împotriva poporului sirian”, a scris pe Twitter Mohammad Alloush, un reprezentant al puternicei facţiuni rebele Jaish al Islam în cadrul Înaltului Comitet de Negocieri (HNC), care îşi are sediul în Arabia Saudită.

“Prin urmare, îmi anunţ retragerea din delegaţie şi demisia”, a anunţat el.

Opoziţia siriană şi-a suspendat participarea oficială la discuţiile de pace în 27 aprilie, susţinând că se va întoarce la masa negocierilor doar dacă ofensivele armatei siriene vor fi reduse în intensitate.

O nouă rundă de discuţii era aşteptată la Geneva la sfârşitul acestei luni, dar până acum Staffan de Mistura, delegatul ONU în Siria, nu a anunţat nicio o altă dată. El a declarat că nu există niciun fel de planuri pentru o nouă rundă de discuţii în următoarele trei săptămâni.

O iniţiativă comună din partea Rusiei şi SUA s-a soldat în luna februarie cu un acord de încetare a focului fragil între guvernul din Damasc şi rebelii non-jihadişti. Dar această încetare a ostilităţilor a fost încălcată în mod repetate de toate taberele.

Şeful principalei delegaţii a opoziţiei siriene, Asaad al-Zoubi, a declarat la rândul său postului de televiziune saudit Hadath că doreşte să fie eliberat din postul său din cadrul HNC, dar nu a confirmat că a luat această decizie, notează Reuters.

Conflictul sirian civil început în 2011 s-a transformat într-un război total ce a atras Rusia, Turcia, Iran şi alţi jucători regionali, precum şi SUA şi unii dintre aliaţii săi occidentali. Luptele au provocat peste 280.000 de victime şi a forţat milioane de sirieni să se refugieze în alte ţări, mulţi dintre ei încercând să ajungă în Europa.