Negocierile dintre USR-PLUS şi PNL, în aer. Fritz îl critică pe şeful PNL Timiş: Sunt mâhnit de acest spectacol politic

Dominic Fritz
Dominic Fritz (Screenshot)

Primarul ales al municipiului Timişoara, Dominic Fritz, s-a declarat “mâhnit” de spectacolul politic la care sunt martori timişorenii în condiţiile creşterii continue a numărului de infectări zilnice. Mai exact, edilul l-a criticat pe liberalul Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, că, deşi a semnat protocolul cu USR-PLUS, în acord nu se precizează împărţirea funcţiilor pentru Consiliile Local şi Judeţean, aşa cum ceruse el.

„Azi am trecut pragul de 3 infectări la 1.000 locuitori în Timişoara. Nu mai sunt locuri în spitale. De aici la un scenariu de creşteri exponenţiale nu mai este mult. Tocmai de aia sunt mâhnit de spectacolul politic pe care timişorenii sunt forţaţi să-l urmărească în aceste zile. Îmi pare rău de energia pe care o pierdem cu aceste joculeţe.

Am înţeles că Alin Nica a semnat astăzi, în faţa presei dar nu şi în faţa partenerilor, textul parteneriatului pe care l-am negociat în bună credinţă de o săptămână, ca să transformăm Timişoara şi Timişul într-un pol european de inovaţie. Care conţine decizia comună ‘să constituim majorităţi din cele două formaţiuni politice atât în Consiliul Local al Municipiului Timişoara, cât şi în Consiliul Judeţean Timiş’”, a susţinut Fritz pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, edilul ales a deplâns faptul că Nica, din motive pe care nu le-a înţeles, refuză să constituie acele majorităţi „nu doar pe hârtie, ci şi în forurile politice pe care vrem să le conducem împreună”.

„Funcţiile de vicepreşedinţi de Consiliu Judeţean şi de viceprimari ai Timişoarei, după care spune că alergăm, trebuie să decurgă din votul cetăţenilor din 27 septembrie. Instituţiile pe care le vom conduce amândoi nu sunt pe deplin funcţionale fără vicepreşedinţi şi viceprimari, prevăzuţi de lege. Or aceste poziţii trebuie validate de majorităţi, transparente şi asumate. Nu puţine au fost cazurile în care vechile partide au tranzacţionat, pe ascuns, voturi pentru aceste funcţii. Nu vreau ca această practică să continue”, a mai afirmat Fritz.

În plus, Dominic Fritz este de părere că acest „parteneriat loial şi cinstit pe patru ani”, aşa cum e formulat în textul agreat, trebuie să se exprime în formarea unor majorităţi care să aleagă câte un viceprimar şi vicepreşedinte de la fiecare partener.

„Despre ce fel de parteneriat am vorbi altfel? E o înţelegere atât de firească că nu ne-a luat mult timp să clarificăm şi agreem acest aspect în timpul negocierilor. Restul e… nu ştiu. Dar constat cu mirare că PNL a dat deja drumul la postări sponsorizate pe Facebook despre acest conflict artificial. Mă duc înapoi la muncă şi aştept să particip mâine [sâmbătă – n.r.], în calitate de invitat şi ca primar ales al Timişoarei, la prima şedinţă a Consiliului Judeţean şi învestitura noului preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Nica”, a conchis primarul ales al Timişoarei.

La rândul său, Alin Nica, care deţine şi funcţia de preşedinte interimar al PNL Timiş, a declarat că îi aşteaptă pe partenerii politici din USR-PLUS să semneze protocolul de susţinere administrativă a proiectelor pentru comunitate, după ce, joi, negocierile au intrat în impas.

Reamintim că, joi, Dominic Fritz a afirmat că este dezamăgit de faptul că PNL - prin Alin Nica - a blocat pe ultima sută de metri, după o săptămână de negocieri, încheierea Parteneriatului cu Alianţa USR PLUS pentru Timişoara şi Timiş. În acest context, Fritz i-a dat termen lui Nica să ia o decizie “până luni seară”, cântărind atent situaţia epidemiei de COVID-19, voturile cetăţenilor şi să hotărască „în funcţie de interesele timişorenilor şi timişenilor, nu de îndemnurile la război de la Bucureşti”.

„Sunt dezamăgit de atitudinea de astăzi a PNL care a decis, în câteva minute, după o săptămână de negocieri productive, să blocheze încheierea Parteneriatului pentru Timişoara şi Timiş, asupra căruia convenisem deja aseară. Sunt surprins de răzgândirea lui Alin Nica, cu care aveam impresia că pot avea o relaţie constructivă. Voinţa cetăţenilor, exprimată clar prin vot, este ca Alianţa USR PLUS şi PNL să construiască majorităţi stabile pentru Timiş şi Timişoara. Împreună avem peste ⅔ atât în CL cât şi în CJ. Am câştigat Timişoara şi am obţinut peste 22% pe judeţ. Obiectivul meu este să respect voinţa alegătorilor care şi-au dorit ca Alianţa USRPLUS şi PNL să împartă puterea pe care ne-au dat-o prin vot. Azi Timişoara şi Timişul se apropie de pragul critic de infectare cu noul coronavirus, este cea mai neagră zi de când a început pandemia. Criza sanitară nu aşteaptă până la alegerile parlamentare, atunci când PNL ar dori să încheiem protocolul de colaborare”, a scris edilul oraşului de pe Bega pe pagina sa de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne