Negocierile privind Acordul de Comerţ Liber Republica Moldova-UE urmează a fi finalizate până în toamna 2013

Epoch Times
29.02.2012

În cadrul conferinţei de presă susţinută de către premierul Vlad Filat în comun cu comisarul European, Karel de Gucht, s-a discutat despre negocierile privind Acordul de Comerţ Liber Republica Moldova-UE.

Astfel prima rundă de negocieri a Acordului de Liber Schimb Profund şi Comprehensiv dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană va avea loc în perioada 18-23 martie, iar acestea urmează a fi finalizate până în septembrie 2013.

„Ne propunem ca perioada de negocieri să fie cât mai scurtă posibil, dar şi cât mai plină. Acordul nu înseamnă doar comerţ liber, dar şi instituţii funcţionale, deschiderea de oportunităţi pentru agenţii economici din Republica Moldova, motivaţie puternică pentru investitori ”, a declarat Vlad Filat.

Totodată, oficialul european a menţionat că instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE reprezintă o oportunitate pentru reformarea sistemului economic al Republicii Moldova şi conformarea lui la standardele europene.

În acest sens, Karel de Gucht a mai menţionat: „Unele studii arată că volumul schimbului comercial dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a crescut substanţial, atingând cifra record de 2,7 miliarde de euro”.

Totodată, potrivit oficialului european, există potenţial nevalorificat în acest sens, din cauză că producătorii din Republica Moldova nu corespund criteriilor UE, scrie ARENA.

Precizăm: Karel de Gucht consideră că pentru perioada anilor 2011-2013, UE va acorda Republicii Moldova o asistenţă totală de 273 milioane de euro, iar pentru perioada ulterioară 2014-2020 se pregăteşte un nou cadru de asistenţă pentru Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor