Neliniştitorul tipar al înmulţirii cazurilor de afecţiuni cauzate de microunde

Matricea de antene HAARP. (Wikipedia.org)
Marina Zhang
12.09.2023

Fiica lui Courtney Gilardi, în vârstă de 10 ani, nu a avut niciodată probleme cu somnul. Cu toate acestea, în august 2020, în dimineaţa următoare instalării unui turn de telefonie mobilă 5G la mai puţin de 450 de metri de casa lor din Pittsfield, Massachusetts, copila s-a trezit plângându-se de dureri de cap, ameţeli, un zumzet în cap şi o stare generală de rău.

În mod normal, ea se trezeşte la 8 dimineaţa, dar în acea zi, nu a coborât din pat până după-amiază.

"Nu arăta bine şi a spus că avea dureri de cap, ameţeli, bâzâieli. Ea nu a folosit anterior aceste cuvinte pentru a descrie cum se simţea înainte", a spus Gilardi.

Fetiţa, sora ei şi chiar Courtney Gilardi, care a spus că a început să se confrunte cu tulburări de somn, tahicardie şi migrene, au fost diagnosticate în scurt timp cu sindromul afecţiunilor cauzate de microunde, o afecţiune despre care se ştie că se dezvoltă după ce o persoană este expusă la câmpuri electromagnetice (CEM) emise de tehnologiile fără fir.

Sfatul medicului a fost simplu: Staţi departe de casa dvs.

Sindromul afecţiunilor cauzate de microunde: Ce este şi cum dăunează?

Sindromul afecţiunilor cauzate de microunde se referă la sensibilitatea şi dezvoltarea simptomelor cauzate de radiaţiile de microunde din mediul înconjurător. Acest tip de radiaţie este folosit pentru a încălzi alimentele în cuptoarele cu microunde.

Oamenii sunt expuşi în principal la radiaţiile cu microunde prin intermediul dispozitivelor şi antenelor wireless. Turnurile de telefonie mobilă, modemurile Wi-Fi, telefoanele, tabletele, dispozitivele inteligente şi aparatele inteligente de uz casnic emit în mod continuu aceste unde 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an.

Simptomele expunerii la radiaţii cu microunde includ insomnie, dureri de cap, oboseală, stres, durere şi chiar erupţii cutanate. Persoanele cu boli cronice pot experimenta o înrăutăţire a simptomelor preexistente ca parte a sindromului microundei, potrivit cercetărilor.

Efectele radiaţiilor cu microunde asupra sănătăţii: Constatări actuale

Efectele radiaţiilor cu microunde asupra sănătăţii au fost îndelung dezbătute, studiile finanţate de industrie concluzionând adesea că nu există nicio legătură între expunere şi sănătate.

Studiile randomizate pe oameni lipsesc din cauza unor considerente etice, dar studiile prospective pe oameni, precum şi studiile pe animale şi pe celule sugerează efecte biologice potenţial dăunătoare.

Studiu al Marinei

În 1971, cercetătorii de la Naval Medical Research Institute au publicat un raport privind efectele biologice ale câmpurilor electromagnetice, inclusiv ale radiaţiilor de radiofrecvenţă şi cu microunde (pdf). Raportul a examinat efectele acestora asupra oamenilor, animalelor şi celulelor.

Profesorul Martin Pall de la Universitatea de Stat din Washington, specializat în sindromul oboselii cronice, sensibilitate chimică multiplă şi efectele câmpurilor electromagnetice cu frecvenţă de microunde de intensitate redusă asupra corpului uman, a rezumat efectele biologice după cum urmează:

  • Patruzeci de efecte neuropsihiatrice, inclusiv modificări ale structurii creierului, ale funcţiei cerebrale, ale răspunsurilor psihologice şi ale comportamentului.
  • Opt efecte hormonale, inclusiv hipertiroidism şi disfuncţie hipofizară.
  • Efecte cardiace, inclusiv scăderea activităţii cardiace şi modificări ale ritmului cardiac.
  • Rupturi cromozomiale şi modificări ale structurii cromozomiale.
  • Modificări histologice la nivelul testiculelor.
  • Moartea celulară, un proces important în bolile neurodegenerative.
  • Alte efecte biologice au inclus modificări ale metabolismului şi digestiei.

Raportul Bioinitiative

Raportul Bioinitiative, elaborat în colaborare cu Dr. David Carpenter, profesor de ştiinţe ale sănătăţii mediului la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Albany, a investigat corelaţia dintre CEM şi sănătate. Acesta a constatat că reacţiile biologice adverse pot fi declanşate chiar şi la niveluri mult sub standardele industriale de expunere maximă a corpului, stabilite la 1,6 waţi pe kilogram (pdf).

Standardul actual se bazează pe ipoteza că radiaţiile cu microunde afectează organismul doar prin căldură, fără a lua în considerare efectele sale nontermice.

Cu toate acestea, expunerea la radiaţii EMF nontermice la un nivel cronic de 0,00034 microwaţi prin intermediul telefoanelor mobile a fost asociată cu o reducere semnificativă a numărului de spermatozoizi.

În plus, copiii şi adolescenţii expuşi la 0,02 microwaţi pentru o perioadă scurtă de timp au raportat simptome precum dureri de cap, iritaţii şi dificultăţi de concentrare la şcoală, potrivit raportului.

"Nu există cu adevărat un nivel despre care să poţi spune cu încredere absolută că este sigur pentru toată lumea", a declarat Dr. Carpenter pentru The Epoch Times.

El a adăugat că stabilirea unui standard fără efecte biologice este nerealistă, având în vedere creşterea rapidă a utilizării tehnologiei wireless de la publicarea raportului în 2007, ceea ce a dus la creşterea expunerii persoanelor la radiaţii cu microunde.

În timp ce raportul s-a confruntat cu un control pentru lipsa de evaluare inter pares, toate studiile incluse în acesta au fost supuse unei evaluări inter pares.

Semnalul din Moscova

Înainte de introducerea telefoanelor mobile şi a dispozitivelor fără fir, raportul privitor la Semnalul din Moscova - o serie de incidente apărute la Ambasada SUA din Moscova în timpul Războiului Rece - a documentat transmisiile cu microunde ale Uniunii Sovietice din 1953 până în 1976, cu frecvenţe cuprinse între 2,5 şi 4,4 gigahertzi (ghz), care se aliniază cu gama de frecvenţe a reţelelor Wi-Fi şi 4G de astăzi.

Deşi guvernul SUA a stabilit în cele din urmă că transmisia a fost o tentativă de spionaj fără efecte semnificative asupra sănătăţii personalului ambasadei, această concluzie a fost contestată.

În 1975, Walter Stoessel, ambasadorul Statelor Unite în Uniunea Sovietică, s-a îmbolnăvit, având sângerări oculare, şi ulterior a murit de leucemie. Alţi membri ai personalului ambasadei au dezvoltat cancer, alimentând controversa legată de legătura dintre radiaţiile cu microunde şi cancer.

Un an mai târziu, Departamentul de Stat al SUA a comandat un studiu care a comparat starea de sănătate a personalului ambasadei de la Moscova şi a familiilor acestora cu cea a omologilor din oraşele din Europa de Est, despre care se presupunea că nu au fost supuşi la aceeaşi expunere. Studiul a constatat că personalul din Moscova nu a suferit efecte negative semnificative în urma expunerii la microunde.

Dar o revizuire din 2019 a studiului epidemiologic a sugerat că rezultatele iniţiale au fost atenuate de către Departamentul de Stat şi că unele întrebări-cheie rămân fără răspuns.

Mai multe persoane suferă probabil de sindromul afecţiunilor declanşate de microunde decât se credea anterior

Se estimează că sensibilitatea la CEM afectează între 1,5 şi 13,3 % din populaţie la nivel internaţional, în conformitate cu studiile efectuate în diferite ţări.

Cu toate acestea, prevalenţa reală a persoanelor sensibile este probabil mai mare decât se aşteaptă, a declarat pentru The Epoch Times Cecilia Doucette, o susţinătoare a educaţiei publice cu privire la efectele nocive ale CEM.

Proliferarea rapidă a dispozitivelor wireless şi a aparatelor inteligente a crescut semnificativ expunerea la CEM în mediul înconjurător al oamenilor, amplificând riscurile potenţiale asociate cu aceste radiaţii, a declarat pentru The Epoch Times Magda Havas, care are un doctorat în toxicologie de mediu şi este profesor emerit specializat în efectele radiaţiilor electromagnetice asupra sănătăţii la Universitatea Trent.

Deoarece majoritatea simptomelor sindromului de microunde sunt destul de vagi şi comune, multe persoane pot fi sensibile la radiaţiile electromagnetice emise de dispozitivele wireless, dar pur şi simplu nu sunt conştiente de acest lucru, a adăugat ea.

O scrisoare adresată în 2009 editorului revistei Electromagnetic Biology and Medicine a evidenţiat faptul că doar 0,06% din populaţia suedeză era sensibilă la CEM în 1985. Cu toate acestea, această cifră a crescut la 9 % în 2003 şi s-a estimat că, până în 2017, aproximativ 50 % din populaţie ar putea fi afectată.

Un raport din 2019 care a observat peste 435.000 de locuitori din Marea Britanie a oferit cea mai recentă estimare a prevalenţei sensibilităţii la CEM. Autorul a estimat că între 5 şi 30 la sută din populaţie are sensibilităţi uşoare, între 1,5 şi 3 la sută are sensibilităţi moderate şi mai puţin de 1,5 la sută are cazuri severe de sensibilitate.

De asemenea, a existat o creştere a sensibilităţii în urma trecerii de la contoarele analogice la cele digitale inteligente, iar apariţia Wi-Fi în şcoli a generat îngrijorări cu privire la cazurile copiilor, consideră Havas. "Mai recent, aud că, pe măsură ce se ridică celulele mici [5G], tot mai mulţi oameni se simt rău în propriile case", a adăugat ea.

Ea menţionează un studiu de caz publicat de medici suedezi în ianuarie, care a arătat că participanţii au început să aibă simptome după ce antenele 4G din apartamentele lor au fost înlocuite cu antene 5G.

"Nivelurile de expunere au fost mult mai ridicate, iar atât numărul, cât şi gravitatea simptomelor au crescut dramatic cu antenele 5G", a spus Havas.

Gravitatea sindromului afecţiunilor cauzate de microunde variază de la o persoană la alta. Unii oameni pot tolera un anumit nivel de expunere la CEM, în timp ce alţii au reacţii adverse atât de severe încât nu mai pot utiliza dispozitive electronice, chiar şi pe cele care nu emit radiaţii wireless.

Cine sunt cei mai vulnerabil la sindromul afecţiunilor generate de microunde?

Studiile au arătat că atât copiii, cât şi femeile, sunt mai predispuşi decât bărbaţii la dezvoltarea sensibilităţii la CEM.

Persoanele cu boli cronice, inclusiv oboseală cronică şi sensibilitate chimică multiplă, sau cu leziuni sau traume anterioare, prezintă, de asemenea, un risc mai mare. Leziunile anterioare pot include incidente fizice sau expuneri intense la toxine din mediul înconjurător, cum ar fi mucegai, substanţe chimice şi CEM.

"Dacă aveţi unul dintre aceste tipuri de boli, este mult mai probabil să aveţi şi altele", a declarat Dr. Carpenter.

În plus, orice formă de afectare a sistemului nervos central sporeşte susceptibilitatea la radiaţii. Acest tip de afectare afectează persoanele cu boli precum boala Lyme, persoanele care iau anumite medicamente sau cele cu un sistem imunitar compromis, crede Havas.

"Persoanele cu scleroză multiplă, boala Parkinson sau orice fel de boală neurodegenerativă prezintă de obicei simptome mai grave în mediile expuse electromagnetic", a adăugat ea. "În schimb, simptomele lor se atenuează într-o anumită măsură atunci când se află într-un mediu curat din punct de vedere electromagnetic".

Sfaturi pentru a atenua sensibilitatea la microunde

Unele persoane cu sensibilitate la CEM pot avea simptome atât de severe încât le este greu să se aventureze dincolo de camera sau casa lor. Cu toate acestea, există opţiuni de tratament pentru a-i ajuta, a declarat pentru The Epoch Times Dr. Elizabeth Seymour, specialist în medicina de familie la Environmental Health Center din Dallas.

Reduceţi poluanţii din mediul înconjurător

Luarea de măsuri pentru a preveni expunerea la CEM este pasul iniţial în abordarea sensibilităţii. Această abordare ajută la reducerea simptomelor şi permite organismului să se odihnească.

Iată câteva strategii recomandate în mod obişnuit, ale căror detalii vor fi discutate în părţile ulterioare ale seriei:

  • Opriţi Wi-Fi-ul, dispozitivele inteligente şi treceţi pe modul avion în timp ce dormiţi.
  • Folosiţi conexiuni cu fir, cum ar fi modemurile Ethernet, în loc de Wi-Fi pentru a vă conecta la internet.
  • Păstraţi un mediu de viaţă curat. Sensibilitatea la CEM poate fi declanşată sau exacerbată de factori precum mucegaiul, sensibilitatea chimică şi toxicitatea la metale grele.
  • Folosiţi un aparat de măsurare a CEM. Acesta poate identifica frecvenţele la care sunteţi sensibil.

Îmbunătăţirea sănătăţii individuale

Unele persoane pot avea nevoie de mai mult ajutor pentru a-şi readuce organismul la o stare normală. Următoarele sunt acţiuni care pot contribui la îmbunătăţirea sănătăţii generale:

  • Urmăriţi terapii de detoxifiere pentru a aborda toxicităţile provocate de mucegai, substanţe chimice şi metale grele, dacă sunt prezente alături de sensibilitatea la CEM.
  • Suplimentaţi cu vitamina C şi melatonină, sugerează Dr. Seymour. Aceşti antioxidanţi ajută la neutralizarea oxidării pe care CEM o provoacă în organism.
  • Puneţi în aplicare terapii menite să reechilibreze sistemul imunitar.
  • Faceţi exerciţii fizice regulate şi rămâneţi hidrataţi.
  • Îmbunătăţiţi obiceiurile alimentare prin consumul de alimente curate şi sănătoase.

Locuitorii din cartierul lui Courtney Gilardi se confrunta cu greaţă, insomnie şi dureri de cap de la instalarea unui turn de telefonie mobilă în apropiere.

Ei au început să lupte pentru ca Verizon să mute turnul, dar acesta continuă să funcţioneze, deoarece procedurile legale sunt în curs de desfăşurare.

Între timp, simptomele rezidenţilor s-au înrăutăţit. Fetele Gilardi au recurs la păstrarea unei găleţi pe noptieră în caz că vomită, iar cea mai mică a dezvoltat erupţii cutanate.

"Îmi amintesc doar o noapte când fiica mea cea mică a spus că simţea că o mănâncă pielea", a spus Gilardi. "M-a rugat să mă uit la pielea ei, dar nu era nimic pe ea... M-am dus sus şi i-am verificat patul, aşternuturile... şi nu era literalmente nimic."
În cele din urmă, în aprilie 2021, membrii familiei s-au refugiat în căsuţa lor veche de un secol, lipsită de dotări esenţiale. În ciuda faptului că locuinţa este într-o stare degradată şi a problemei cu dăunătorii, spre surprinderea lui Courtney Gilardi, fiicele sale au dormit liniştite în prima noapte, fără a avea nevoie de asistenţă.

"Wow, a fost o îmbunătăţire atât de evidentă", a spus ea.

Courtney Gilardi şi fiicele ei s-au mutat de atunci în cabană, iar toate simptomele lor anterioare au dispărut de când s-au mutat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor