Nemulţumire în USR: PSD 1, PSD 2 (Pro România), UDMR şi minorităţile au dinamitat trei proiecte vitale

Dan Barna
Dan Barna

Un guvern minoritar PNL nu va avea susţinerea parlamentară necesară reformelor de care România are nevoie. Cea mai recentă dovadă a fost furnizată, astăzi, de PSD 1, PSD 2 (adică Pro România), UDMR şi minorităţile naţionale, care au făcut astfel încât trei proiecte esenţiale pentru democraţie şi bunul mers al ţării să nu fie introduse pe ordinea de zi a plenului în vederea adoptării, a transmis luni, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi România.

"În discuţiile cu PNL, USR a cerut, ca o dovadă că există majoritatea parlamentară care să susţină un nou guvern şi reformele necesare, adoptarea rapidă a trei proiecte de lege: iniţiativa 'Fără penali în funcţii publice', proiectul privind alegerea primarilor în două tururi şi proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu. Dacă ar fi existat voinţă politică şi dorinţă reală de reformă, toate aceste proiecte ar fi putut fi adoptate în doar câteva zile, adică până la votul de învestire a Guvernului Orban. În şedinţa de azi a Comitetului liderilor de la Camera Deputaţilor, USR a solicitat ca aceste proiecte să fie puse pe ordinea de zi a plenului spre a fi votate. În cazul iniţiativei 'Fără penali în funcţii publice', PSD şi Pro România s-au abţinut, iar UDMR a lipsit, suficient cât să nu fie aprobată solicitarea. În cazul primarilor în două tururi şi a abrogării recursului compensatoriu, tabăra susţinătorilor s-a subţiat şi mai tare, în condiţiile în care minorităţile naţionale au preferat să nu voteze", se arată în comunicatul citat.

USR consideră că votul de azi reprezintă doar cea mai recentă dovadă că nu există în actualul Parlament o majoritate favorabilă reformării României.

"O altă dovadă a fost săptămâna trecută în Senat, când proiectul USR privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost respins în prima Cameră sesizată, după un vot UDMR alături de PSD şi pe fondul unui absenteism masiv în rândul reprezentanţilor PNL, ALDE şi Pro România. Revenirea la alegerea primarilor în două tururi reprezintă prima condiţie din cele patru enunţate de Alianţa USR PLUS pentru a acorda votul de învestitură Guvernului Orban. Este prima pentru că e esenţială pentru legitimitatea aleşilor locali şi pentru recuperarea democraţiei la nivel local. Votarea iniţiativei cetăţeneşti 'Fără penali în funcţii publice' este importantă, în egală măsură, pentru că este susţinută, prin semnătură, de peste 1 milion de români şi a primit şi avizul favorabil al Curţii Constituţionale. De la începutul lunii mai, iniţiativa zace însă în sertarele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor pentru că aşa vor PSD şi aliaţii săi, de ieri şi de azi", se precizează în comunicat.

Nu în ultimul rând, pentru USR este importantă abrogarea Legii recursului compensatoriu, lege care a permis eliberarea înainte de termen a aproape 21.000 de condamnaţi. Mulţi dintre ei, închişi pentru fapte comise cu violenţă, au recidivat: 70 de omoruri, 49 de violuri, 6 fapte de agresiune sexuală care implică minori, 369 de tâlhării şi 4 ucideri din culpă.

"USR nu a solicitat poziţii sau funcţii, nici alte beneficii. USR a solicitat modificări de legislaţie astfel încât să avem cu toţii dovada că lucrurile merg într-o direcţie bună pentru România. Celelalte partide au altă agendă însă!", mai punctează partidul condus de Dan Barna.