Nepoata fostului şef al SRI ar fi primit bani în cont de la şoferi. Cum a "justificat" la bancă?

Ioana Timofte
Ioana Timofte (Aktual24.ro)

Ioana Timofte, directoarea Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (CNCIR) din subordinea Ministerului Energiei, arestată la domiciliu la propunerea DIICOT în dosarul achiziţiilor fictive, şi-a depus în cont, la bancomat, banii cash pe care-i primea regulat de la reprezentanţii firmelor care încasau sumele şi nu livrau materialele comandate. Întrebată de o funcţionară de la bancă de unde sunt banii, Ioana Timofte a susţinut că reprezintă „cadouri”, relatează Aktual24.ro, care citează interceptări.

ANGAJATA BRD: V-am sunat şi eu să vă rog, în primul rând, să treceţi printr-o agenţie BRD pentru actualizarea de date..

TIMOFTE IOANA: Da!

ANGAJATA BRD: Şi, în al doilea rând, avem nevoie şi noi de nişte documente… aţi avut dumneavoastră, în luna decembrie, nişte depuneri..

TIMOFTE IOANA: Da!

ANGAJATA BRD: La bancomat.

TIMOFTE IOANA: Da!

ANGAJATA BRD: Puteţi să-mi trimiteţi pe WhatsApp sau pe mail?

TIMOFTE IOANA: Ce să vă trimit?

ANGAJATA BRD: Documente justificative.

TIMOFTE IOANA: Dar, sincer, nu ştiu cât am depus şi nici nu mai ştiu..

ANGAJATA BRD: Undeva la o sută şi ceva de mii..

TIMOFTE IOANA: Şi ce vă trebuie? Ce documente justificative vă trebuie pentru asta?

ANGAJATA BRD: Păi, nu stiu! Ce documente aveţi dumneavoastră. Contracte, habar n-am! Nu ştiu! Ce aveţi dumneavoastră.

TIMOFTE IOANA: Îs banii mei din… ce documente să vă trimit? Economii d-ale mele, am primit cadou de Crăciun.. ce vreţi să vă spun? Documente justificative, altele decât cele care… vă trimit documentele salariale? Ce să vă trimit?

ANGAJATA BRD: Daţi-mi pentru… dar salariul nu îl încasaţi la noi?

TIMOFTE IOANA: Ba da, ba da!

ANGAJATA BRD: Îl încasaţi la noi.

TIMOFTE IOANA: Da!

ANGAJATA BRD: Alte documente să înţeleg că nu aveţi?!

TIMOFTE IOANA: Nu!

ANGAJATA BRD: Ok!

TIMOFTE IOANA: Chiar din economii d-ale mele, am primit de la bărbată-meu cadou de Crăciun..

ANGAJATA BRD: Ok!

TIMOFTE IOANA: Dar nu-i problemă! Dacă trebuie să vă dau, nu ştiu..

ANGAJATA BRD: Bine!

TIMOFTE IOANA: Scris vă dau.

ANGAJATA BRD: Vă scriu, vă scriu dacă mai îmi trebuie sau nu. Da?

TIMOFTE IOANA: Îmi scrieţi, dacă trebuie vă dau în scris! Nu-i problemă!

ANGAJATA BRD: Ok! În regulă!

TIMOFTE IOANA: Da?

ANGAJATA BRD: Bine! Revin eu atunci, cu un mesaj pe WhatsApp, dacă trebuie neapărat.

TIMOFTE IOANA: Da, da, da! Vă rog! Vă trimit ce vă trebuie, nu-i problemă!

ANGAJATA BRD: Bine, bine!

TIMOFTE IOANA: Dar numai să-mi spuneţi ce şi cum!

ANGAJATA BRD: În regulă! În regulă! Bine!

Procurorii DIICOT au mai descoperit că şeful şoferilor din instituţie, Dorinel Tabirca, cel care îi ducea Ioanei Timofte copilul cu maşina la şcoală, depunea regulat în contul şefei importante sume de bani, în condiţiile în care acesta avea un salariu de 276.000 de lei, compus din salariu CNCIR de 84.000 de lei, pensie MApN de 54.000 de lei şi salariul soţiei de 53.000 de lei.

Bani de la şoferi

Din document, mai rezultă că în perioada iulie 2020 – februarie 2023, în contul lui Timofte, Tabirca a depus bani de 65 de ori, suma totală fiind de 741.530 de lei.

Un alt şofer, Iulian Marian Clenci, a depus 99.300 de lei în contul Ioanei Timofte în opt operaţiuni bancare, în perioada 2020 – 2022.

Şefa serviciului contabilitate, Maria Oltea Stancu, a depus în contul şefei CNCIR 71.000 de lei, iar de la Florina Emacu a primit 58.500 de lei.

Toţi aceşti bani nu se regăsesc în declaraţiile de avere ale Ioanei Timofte.

Ulterior, banii de pe card erau folosiţi pentru plata a diverse produse, după cum rezultă din interceptările de la dosar.

„IVAN VASILICA: Nu ştiu cine stă şi-n spatele la chestiile astea, că prea multă lume ştie p-aici ce se întâmplă. Înţelegi?

STANCU OLTEA MARIA: Dracu să le ia…

IVAN VASILICA: Sunt şi multe…Dar eu nu mai am ce să fac până la sfârşitul lunii. Exact cum ai spus. Toate produsele le-am luat. Nu mai am ce să iau nimic. N-am cum să le iau. Prea mult…mult prea mult.

STANCU OLTEA MARIA: Nu înţeleg, frate..

IVAN VASILICA: Nu mai s-a înţeles demult…Şopteşte: Săptămâna trecută a venit Vladimir şi i-a luat lu’ Ioana o pereche de cercei de la 20.000 lei.

Şopteşte în continuare… ce dracu… toate chestiile astea te duci la puşcărie… ce dracu… Şi pe mine m-a băgat la înaintare cu directoarea, m-a băgat la înaintare ai înţeles? Bine şi pe toţi practic ca să fiu… Ştii mă tot gândeam că…alte părţi…alte filiere… ANAF cu alea, cu alea. O ia de jos în sus, ştii? O ia de jos şi ajunge la tine că aicea vor să ajungă”.

Procurorii DIICOT arată că, în ultimii 3 ani, un grup infracţional organizat condus de directoarea generală a companiei, Ioana Timofte, ar fi făcut achiziţii fictive de produse consumabile, cum ar fi articole de curăţenie, birotică şi papetărie sau materiale de construcţii, cu scopul de a delapida instituţia.

Directorii companiei „se încadrau în plafonul legal pentru achiziţii directe” ca să nu fie nevoie să facă licitaţii, cumpărau doar consumabile şi numai de la firme ale membrilor grupului infracţional, făceau plăţile, însă produsele nu erau livrate, iar banii astfel delapidaţi se împărţeau între ei. Aşa ar fi produs un prejudiciu de aproape 2 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne