Netanyahu îi oferă ultranaţionalistului Avigdor Lieberman portofoliul Apărării

Fostul Ministrul al Apărării, respectatul Moshe Yaalon, care şi-a dat demisia după ce a apărat un respectat general israelian care a comparat atmosfera societăţii israeliene cu cea a Germaniei naziste, a fost înlocuit cu unul dintre cei mai radicali politicieni ai momentului - Avigdor Lieberman.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Premierul israelian de dreapta Benjamin Netanyahu a invitat un ultranaţionalist în coaliţia sa de guvernare, care în prezent conduce doar cu o majoritate subţire, de un singur vot.

Avigdor Lieberman, liderul Partidului israelian ultranaţionalist Yisrael Beitenu, cunoscut pentru convingerile sale extreme, a devenit ministrul Apărării.

Lieberman a contestat loialitatea minorităţii arabe din Israel. El a încercat şi a eşuat să ceară israelienilor să semneze un jurământ de credinţă pentru ţară sau să li se revoce cetăţenia. În plus, Lieberman este sceptic în privinţa păcii cu palestinienii şi doreşte în prezent adoptarea unei legislaţii privind aplicarea pedepsei cu moartea pentru arabii condamnaţi pentru acte de terorism.

Lieberman a devenit o voce influentă în interiorul Israelului, deşi poziţia sa a îndepărtat mulţi dintre aliaţii Israelului.

Discuţiile de pace dintre Israel şi palestinieni au fost îngheţate de ceva timp şi, prin ascensiunea ultranaţionaliştilor în guvern, şansele unei relansări a negocierilor în viitorul apropiat par să fie şi mai îndepărtate.

Netanyahu pare să fie mai interesat în consolidarea majorităţii sale în Parlamentul cu 120 de locuri. Naţionaliştii vor creşte majoritatea parlamentară a guvernului condus de partidul Likud de la 61 la 67 de locuri.

Yariv Levin, membru al partidului Likud, a declarat că partidul lui Lieberman va aduce stabilitate în cadrul guvernului.

Dar mişcarea pare să reprezinte de asemenea o alunecare definitivă înspre dreapta pentru partidul Likud şi liderul său. În plus, mişcarea ar putea fi de asemenea o încercare pentru a atrage către dreapta armata israeliană, care este centristă şi considerată oarecum moderată.

Un important şef militar îl înfurie pe Netanyahu

Ministrul demisionar al apărării Moshe Yaalon este un fost şef de Mare Stat Major al armatei israeliene foarte respectat pentru modul în care a comandat Armata.

Yaalon l-a înfuriat la începutul acestei luni pe Netanyahu, atunci când a luat apărarea unui general israelian de rang înalt, care a comparat atmosfera de intoleranţă din Israel cu cea din Germania nazistă.

Şeful opoziţiei israeliene Isaac Herzog a declarat că va depune eforturi pentru a răsturna “guvernul nebun de aripa dreaptă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe