Netanyahu: Iranul nu va avea arma nucleară

Premierul israelian Benjamin Netanyahu în Ierusalim
Premierul israelian Benjamin Netanyahu în Ierusalim (GALI TIBBON / AFP / GettyImages)
Flori Mladin
21.11.2013

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că Iranul nu va avea arma nucleară, în faţa reprezentanţilor comunităţii evreieşti locale, în timpul unei vizite la Moscova.

Reprezentanţii Iranului şi ai grupului P5 1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) s-au întrunit zilele acestea din nou la Geneva pentru a încerca să ajungă la un acord privind problemă nucleară iraniană. Premisele nu par a fi mai favorabile decât la ultima întâlnire unde negocierile au eşuat deoaarece ambele părţi au încercat să-şi impună dorinţa, nefăcând concesii.

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a învinuit Franţa că a blocat acordul, cerând oprirea totală a îmbogăţirii uraniului şi stoparea construcţiei reactorului de apă grea de la Arak, în timp ce secretarul de stat american John Kerry a afirmat că eşecul negocierilor prin faptul că Iranul n-a fost pregătit să accepte acordul propus de Occident în contextul actual.

Benjamin Netanyahu a făcut afirmaţii dure la adresa Iranului: "Promit că Iranul nu va avea arma nucleară", a afirmat Netanyahu după ce a respins afirmaţiile făcute de ayatollahul Ali Khamenei cu o zi înainte, şi anume că statul israelian este "sortit dispariţiei".

"Ieri, liderul suprem iranian, Khamenei, a spus «moarte Americii, moarte Israelului, evreii nu sunt fiinţe umane»", a spus Netanyahu.

"Un asemenea Iran nu trebuie să aibă arma nucleară", a adăugat el, în această primă reacţie faţă de declaraţiile liderului suprem iranian.

În discursul difuzat în direct la televiziune, Khamenei a declarat miercuri că "fundamentele regimului sionist au fost slăbite foarte tare şi acesta este sortit dispariţiei".

Ayatollahul Khamenei a refuzat orice concesie în privinţa "drepturilor nucleare" ale ţării sale, afectând negocierile care s-au reluat miercuri între Iran şi Grupul 5 1 la Geneva.

Netanyahu s-a referit miercuri, la Moscova, la necesitatea unei "soluţii adevărate" la problema programului nuclear iranian, în timpul unei întâlniri cu preşedintele Vladimir Putin, în cadrul unei campanii vizând împiedicarea oricărui acord în cadrul negocierilor în curs la Geneva.

Putin şi-a exprimat speranţa că o soluţie "reciproc acceptabilă să fie găsită în viitorul apropiat".

Premierul israelian nu a reuşit sa îl convingă pe Putin să se alăture poziţiei sale ostile în ce priveşte acordul cu privire la dosarul nuclear iranian negociat în prezent la Geneva, scria presa israeliană joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor