Netanyahu se laudă că l-a convins pe Trump să iasă din acordul nuclear iranian, conform unei înregisrări „scurse” către presă

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi premierul israelian Benjamin  Netanyahu în Biroul Oval de la Casa Alba, 15 februarie 2017.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu în Biroul Oval de la Casa Alba, 15 februarie 2017. (Andrew Harrer/Pool/Getty Images)

Un canal de televiziune israelian a difuzat marţi imagini video pe care le-a obţinut în mod exclusiv şi care îl prezintă pe premierul Benjamin Netanyahu lăudându-se că el l-a convins pe preşedintele american Donald Trump să renunţe la acordul nuclear iranian. Remarcile se pare că au fost făcute în cadrul unei cine restrânse, unde el s-a adresat membrilor seniori ai partidului său Likud, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Materialul video, difuzat de Kan News, îl arată pe Netanyahu lăudând cu entuziasm eforturile sale şi ale conducerii partidului, afirmând: „L-am convins pe preşedintele american [să iasă din acord] şi a trebuit să înfrunt întreaga lume şi să mă opun acestui acord”. El a adăugat: „Şi noi n-am renunţat”.

Conform unei traduceri a remarcilor premierului, realizată de publicaţia The Times of Israel, acesta a fost de acord cu afirmaţia unuia dintre susţinătorii săi potrivit căreia regimul iranian va „dispărea cu ajutorul lui Dumnezeu”, la care Netanyahu a adăugat: „Tu ai spus-o. Să te audă Dumnezeu”.

Ziarul The Times of Israel prezintă restul conţinutului scurtului material video astfel:

Premierul începe apoi să discute despre regimul iranian – „nu poporul iranian, nu am nimic împotriva lor” – înainte să fie întrerupt de o persoană neidentificată care susţine: „[Regimul] va dispărea cu ajutorul lui Dumnezeu”.

„Tu ai spus-o. Să te audă Dumnezeu”, a răspuns Netanyahu la sfârşitul clipului.

Netanyahu nu explică în video-ul difuzat de Kan cum l-a convins pe Trump să iasă din acord. Înainte să devină preşedinte, Trump a promis că va renunţa la acordul pe care l-a atacat verbal ca fiind „cel mai prost acord încheiat vreodată”.

Kan News a precizat că materialul video a fost filmat în urmă cu două săptămâni.

La începutul acestei săptămâni, New York Times a publicat un articol despre cum o operaţiune desfăşurată de Mossad la începutul acestui an, în interiorul Iranul, ar fi furat zeci de mii de documente secrete privind programul nuclear iranian, însă unele entităţi media au precizat că povestea părea să fie o propagandă care urmăreşte să îmbunătăţească reputaţia serviciului israelian de informaţii şi a abilităţilor sale de a opera în străinătate.

Într-un discurs televizat în luna aprilie a acestui an, Netanyahu a dezvăluit cele aproximativ 55.000 de pagini de documente şi 183 de CD-uri despre care a precizat că dovedesc existenţa unui program secret ilegal şi continuu pentru a „testa şi construi arme nucleare” – numit Proiectul Amad.

La câteva zile după discursul lui Netanyahu privind documentele furate, preşedintele Donald Trump a anunţat că se va retrage din acordul nuclear, cunoscut sub numele de JCPOA. Observatorii au notat la acea vreme, că discursul premierului israelian l-a vizat doar pe liderul american, în timpul aceleaşi săptămâni în care Casa Albă analiza intens o decizie finală privind rămânerea sau retragerea din acord.

Deşi aparent Netanyahu ar fi avut în gând prezentarea televizată din luna aprilie când a declarat în materialul video difuzat de Kan News că „a trebuit să înfrunt întreaga lume”, există puţine îndoieli că apelurile sale personale către Trump privind această problemă nu au fost chiar mai directe şi insistente. Ceilalţi semnatari ai acordului intermediat în 2015 de fosta administraţie Obama – şi anume Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania – au promis că îl vor onora chiar dacă administraţia de la Casa Albă ameninţă cu măsuri punitive împotriva oricărei ţări care continuă să facă afaceri cu Iranul.

La începutul acestei veri s-a confirmat faptul că un „grup de lucru” comun de nivel înalt americano-israelian – sub supravegherea consilierului pentru securitate naţională al preşedintelui Trump, John Bolton – s-a întâlnit de câteva luni cu obiectivul de a facilita schimbarea regimului la Teheran, conform Zero Hedge. De asemenea, după cum a susţinut Axios: „Israelul şi SUA au format un grup de lucru în urmă cu câteva luni şi acesta este concentrat pe eforturile interne de a încuraja protestele în interiorul Iranului şi de a pune presiune pe guvernul ţării”.

Între timp, Netanyahu a postat pe contul său oficial de Twitter un clip în care Trump afirma că preşedintele rus Vladimir Putin este un „fan Bibi”. Declaraţia a fost făcută într-un interviu acordat pentru Fox News după summitul şi conferinţa de presă a preşedintelui Trump cu omologul său rus în Helsinki.

În clipul respectiv, Trump a afirmat că el şi Putin „au ajuns la o mulţime de concluzii bune” în timpul întâlnirii lor, inclusiv „o concluzie cu adevărat bună cu privire la Israel, ceva foarte puternic”. Trump a adăugat că liderul rus „crede în Israel. El este un fan al lui Bibi şi chiar îl ajută mult – şi îl va ajuta mult, ceea ce este bine pentru noi toţi”.

Premierul israelian a postat alături de segmentul cu interviul cu Fox, un comentariu în ebraică: „Voi continua să întăresc Israelul ca o forţă globală în creştere”.