Netanyahu vizează "scurgerea" de arme către Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu în Ierusalim
Premierul israelian Benjamin Netanyahu în Ierusalim (GALI TIBBON / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
20.05.2013

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a prezentat duminică perspectiva mai multor lovituri israeliene în interiorul Siriei, angajându-se să acţioneze pentru ca armele sofisticate să nu ajungă în mâinile grupului Hezbollah şi altor grupuri militante.

Deşi Israelul nu a ţinut în mod public cu nici una din părţile implicate în războiul civil - preşedintele sirian Bashar al-Assad şi rebelii care încearcă să-l răstoarne - surse occidentale şi israeliene susţin că ţara a lansat atacuri aeriene în Siria pentru a distruge armele despre care a crezut că sunt destinate grupării Hezbollah din Liban.

În remarcile publice din cadrul şedinţei săptămânale a Cabinetului său, Netanyahu nu a făcut nici o menţiune directă în legătură cu aceste atacuri, dar a făcut clar că Israelul era gata să ia măsuri în viitor şi a spus că se "pregăteşte pentru oricare din scenariile posibile" în conflictul sirian.

Israelul a stabilit o politică "de a preveni, pe cât de mult posibil, o scurgere de arme avansate către Hezbollah şi alte elemente teroriste", a spus el. "Vom acţiona pentru a asigura securitatea cetăţenilor israelieni şi în viitor," a adăugat Netanyahu, care descrie acţiunile guvernului său ca "responsabile, hotărâte şi echilibrate".

Israelul nici nu a confirmat nici nu a negat rapoartele conform cărora ar fi atacat în această lună rachetele furnizate de Iran şi depozitate în apropierea Damascului, despre care se crede că urmau să fie livrate Hezbollahului, care a luptat un război cu Israel în 2006 şi care este un aliat al lui Assad.

Rachete supersonice

Un transport rus de rachete anti-navă Yakhont către Siria a fost condamnat vineri de Statele Unite, iar Israelul este, de asemenea, alarmat de perspectiva că Moscova ar putea furniza sisteme avansate de apărare aeriană S-300 Damascului.

Netanyahu a purtat marţi discuţii în Rusia cu preşedintele Vladimir Putin despre criza siriană, dar nu a acordat nici un indiciu dacă îngrijorarea Israelului asupra armamentului rus a fost înlăturată.

Deşi nu a răspuns direct la afirmaţiile conform cărora Rusia ar fi trimis rachete anti-navă Siriei, un purtător de cuvânt al lui Putin a declarat că Moscova va onora contractele de furnizare cu Siria, un client pe termen lung în domeniul armamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor