New York Times: Hackeri accesează mii de cablograme diplomatice ale UE

Comunicaţii sensibile între diplomaţi UE au fost accesate de hackeri ani de zile, potrivit unei ştiri apărute în presa americană. Cablogramele dezvăluie o Uniune îngrijorată, care încearcă să găsească soluţii la problemele cu Trump, China şi Rusia.
(Getty Images)

Publicaţia americană New York Times a susţinut că hackeri aparent asociaţi cu China au reuşit să acceseze mii de cablograme diplomatice sensibile ale UE într-o perioadă de peste 3 ani, potrivit Deutsche Welle.

Cablogramele trimise de misiuni UE din întreaga lume dezvăluie încercările blocului de a rezolva problemele cu preşedintele american Donald Trump, precum şi temerile legate de China, Iran şi Rusia.

Într-o cablogramă, oficiali UE din Moscova au descris o întâlnire ce a avut loc în iulie 2018, la Helsinki, între Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin ca fiind “reuşită (cel puţin pentru Putin)”.

Un alt raport detaliat referitor la o întâlnire de lucru şi o cină între oficiali UE şi liderul chinez Xi Jinping l-a citat pe acesta afirmând că Statele Unite, în ceea ce priveşte politicile comerciale, “se comportă ca şi cum ar lupta într-un meci de box fără reguli”.

Scurgerea de documente are loc în contextul în care un înalt oficial din sectorul de informaţii, citat de New York Times, a dezvăluit că SUA a avertizat în repetate rânduri UE că are sisteme de comunicaţii vulnerabile, de care pot profita hackerii.

De asemenea, cablogramele hăckuite dezvăluie frustrarea Chinei şi a Uniunii Europene faţă de acţiunile preşedintelui Trump.

Liderul chinez Xi Jinping a mai fost citat afirmând că ţara sa “nu va ceda agresiunii” Statelor Unite şi va lua contramăsuri împotriva tarifelor impuse de americani asupra importurilor de produse chinezeşti, “chiar dacă un război comercial îi va afecta pe toţi”.

Între timp, potrivit unei alte cablograme dezvăluite, Caroline Vincini, director adjunct al misiunii UE la Washington, i-a sfătuit pe diplomaţi să înfăţişeze SUA ca pe “cel mai important partener al nostru”, pentru a combate viziunea negativă a administraţiei Trump asupra blocului european, chiar dacă cele două părţi nu au aceeaşi opinie în ceea ce priveşte unele probleme, una dintre ele fiind acordul nuclear încheiat cu Iranul.

Alte cablograme detaliază situaţia din Ucraina, unde forţele guvernamentale continuă să lupte împotriva separatiştilor pro-ruşi. Ele includ un avertisment că Moscova ar putea desfăşura focoase nucleare în peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în martie 2014.

China este implicată

Hackerii aparent au obţinut comunicaţii diplomatice atacând oficiali UE din Cipru cu o campanie de tip “phishing”.

Firma de securitate Area 1 a descoperit atacul şi a transmis 1.100 dintre cablogramele divulgate, a raportat New York Times.

Firma a mai susţinut că tehnicile utilizate au fost similare unor metode folosite de o unitate de elită a armatei chineze.

“După un deceniu de experienţă în combaterea operaţiunilor cibernetice chineze şi de analiză tehnică extinsă, nu există nicio îndoială că această campanie are legătură cu guvernul chinez”, a precizat Blake Darche, expert la Area 1.

UE încearcă să restructureze canalele de comunicare vulnerabile şi a susţinut că tot mai multe informaţii secrete sunt tratate diferit, prin utilizarea unor sisteme mai sigure.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe