New York Times: Navă spion iraniană atacată cu mine de israelieni

Navă de luptă iraniană.
Navă de luptă iraniană. (Captură Foto)

New York Times susţine că Israelul se află în spatele atacului cu mine navale care a avariat marţi o navă iraniană, identificată drept Saviz.

Un oficial american a declarat pentru NYT că israelienii au notificat Washingtonul despre faptul că forţele sale au atacat nava Saviz cu o mină. Oficialul, care a vorbit cu condiţia anonimatului, a declarat că israelienii susţin că atacul reprezintă represalii pentru lovituri iraniene anterioare asupra navelor israeliene şi că Saviz a fost avariat sub linia de plutire. Locaţia exactă a navei în Marea Roşie nu a fost imediat clară. -NYT

Un război regional ascuns pare să se desfăşoare între Israel şi Iran, ambele ţări învinuindu-re de atacarea vaselor adversarului.

Wall Street Journal a dezvăluit luna trecută că serviciile de informaţii israeliene au desfăşurat propria campanie de sabotare a tancurilor petroliere iraniene în ultimii doi ani. „Israelul a vizat cel puţin zece nave cu destinaţia Siria, care transportau în principal petrol iranian încercând să saboteze obţinerea de profituri din ţiţei de către regimul de la Teheran".

Incidentul a avut loc în timp ce la Viena se desfăşoară reuniunea privitoare la acordul nuclear iranian - JCPOA - care are ca scop negocierea ca SUA să revină în cadrul tratatului nuclear iranian. Donald Trump a scos SUA din tratat în mai 2018, impunând sancţiuni economice devastatoare pentru economia iraniană.

Nava iraniană vizată este o navă comercială, dar este, probabil, folosită ca bază secretă de spionaj maritim operată de Gărzile Revoluţionare Islamice (IRGC). Reţeaua de televiziune Al Arabiya, controlată de Arabia Saudită, relatează că nava afiliată la IRGC a fost atacată în Marea Roşie, în largul coastei Eritreei.

Institutul Naval al SUA transmite mai multe informaţii despre nava secretă a IRGC:

Rolul navelor precum Saviz este greu de dovedit pe surse deschise. Nu există nicio explicaţie civilă legitimă pentru acţiune şi la bord au fost văzuţi bărbaţi în uniformă. Pe puntea navei se află şalupe de tip Boston Whaler, ambarcaţiuni populare în cadrul IRGC, iar prezenţa lor nu corespunde planurilor şi operaţiunilor presupus civile ale navei Saviz.

Nava a fost ancorată în largul coastei Yemenului la capătul sudic al Mării Roşii, aproape de locul unde strâmtoarea Bab el-Mandeb formează o gâtuire naturală a canalului navigabil. (...) Analiza imaginilor comerciale din satelit arată că nava abia s-a mişcat în ultimii trei ani.

Din poziţia sa, nava poate asigura o supraveghere constantă a traficului maritim. Calea navigabilă îngustă chiar la sud de poziţia navei obligă tancurile petroliere să circule pe un canal lat de numai câţiva kilometri. Au existat numeroase atacuri asupra petrolierelor în zonă.

Încă nu a existat nicio confirmare a atacului din partea oficialilor iranieni sau israelieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe