Nicolae Timofti i-a mulţumit lui Traian Băsescu

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. (Mihut Savu / The Epoch Times)
Tatiana Chiriac
30.11.2013

"Mulţumesc României şi statelor europene pentru susţinerea acordată în cadrul summitului "Parteneriatului Estic" de la Vilnius, precum şi Coaliţiei de guvernare pentru efortul constant de a aduce Republica Moldova în spaţiul european", a declarat vineri seară, în cadrul unui briefing la aeroport, preşedintele RM Nicolae Timofti care l-a întâmpinat la Chişinău pe omologul său român Traian Băsescu.

Potrivit "Infotag", preşedintele a declarat că Băsescu a venit la Chişinău pentru a încuraja cetăţenii într-un moment istoric pentru Moldova - parafarea Acordului de Asociere care oferă o perspectivă clară de integrare în spaţiul comunitar.

"Dle preşedinte, pentru noi contează foarte mult sprijinul României şi al dvs. personal în realizarea acestui proiect strategic. România a pledat, alături de alte state europene, cauza RM. În felul acesta am putut să avansăm pe calea integrării europene. Îmi exprim satisfacţia că fraţii noştri din România ne sunt alături şi la bine şi la rău", a spus Timofti, precizând că acceptă invitaţia lui Traian Băsescu de a participa pe 1 decembrie, la Bucureşti, la evenimentele consacrate Zilei Naţionale a României.

Traian Băsescu a menţionat că vizita sa la Chişinău este una neplanificată, care arată că "uneori drumul de la Vilnius spre Bucureşti trece prin Chişinău".

"Astăzi este un moment extrem de important pentru cetăţenii RM - este consfinţită opţiunea cetăţenilor RM de a se ancora în Europa. Până la integrare drumul este lung şi adesea dificil. România a semnat Acordul de Asociere în 1993 şi a ajuns în UE în 2007, adică la 14 ani de la semnarea Acordului. Dar evoluţiile au fost extraordinare. Schimbarea României s-a făcut din temelii", a spus Băsescu, precizând că, "cu certitudine, începem să ne întâlnim în UE".

Precizăm că în opinia expertului Igor Boţan: "Prin vizita pe care o întreprinde la Chişinău, preşedintele român Traian Băsescu urmăreşte scopul de a consolida curentul unionist din Republica Moldova, cu care ar vrea să se contopească după expirarea mandatului de preşedinte al României".

"Anterior, preşedintele român nu a exclus că ar putea să se lanseze în politica moldovenească. Acum, cred că domnul Băsescu lucrează la un proiect care ar viza atât Republica Moldova, cât şi România. Declaraţiile pe care le face mi se par foarte interesante, pentru că în ultimii 20 de ani au fost doar foarte multe vorbe şi puţine acţiuni concrete. Este curios să vedem dacă Traian Băsescu şi cei care îl susţin au capacitatea să treacă de la vorbe la fapte. Adică să prezinte un plan concret de acţiuni în ceea ce priveşte relaţia RM-România", a spus expertul.

În opinia lui, prin prezenţa sa la Chişinău, Traian Băsescu vrea să confirme şi faptul că este aproape de poporul RM în contextul parafării Acordului de Asociere.

"De asemenea, este un prilej în plus pentru a participa la evenimentele legate de sărbătorirea la Chişinău a Zilei Naţionale a României", a spus expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor