Nicu Popescu a cerut la Moscova retragerea trupelor ruseşti din Transnistria

Nicu Popescu şi Serghei Lavrov, la Moscova
Nicu Popescu şi Serghei Lavrov, la Moscova (mfa.gov.md)

Ministrul de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu, a avut miercuri, 17 noiembrie, o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov în cadrul căreia au discutat despre intensificarea relaţiilor comercial-economice, asigurarea accesului produselor moldoveneşti pe piaţa rusă, finalizarea procedurilor privind semnarea Acordului de protecţie socială în beneficiul cetăţenilor R. Moldova şi reglementarea conflictului transnistrean.

După întrevedere, în cadrul unei conferinţe de presă comune, şeful diplomaţiei moldoveneşti a punctat că în privinţa prezenţei Grupului Operativ de Trupe Ruse în regiunea transnistreană a R. Moldova, poziţia Chişinăului rămâne neschimbată, întrucât contravine statutului de neutralitate stipulat în Constituţie iar retragerea trupelor ruseşti rămâne o prioritate a politicii externe a R. Moldova.

Totodată, şefii celor două diplomaţii au discutat despre modalităţile de realizare în practică a iniţiativei Federaţiei Ruse privind distrugerea muniţiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna. În acest context, a fost reiterată poziţia principială a Republicii Moldova privind necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a menţionat că a avut o discuţie bună cu Nicu Popescu, dar a respins declaraţiile recente ale înaltului reprezentat al Uniunii Europene despre presiunile pe care Rusia le-a făcut asupra Moldovei pe tema furnizării de gaze. „Nu este adevărat. Acestea sunt încercări continue de a interpreta ceea ce se întâmplă în spaţiul nostru comun într-un mod nepotrivit.”

La finalul întrevederii, miniştrii Nicu Popescu şi Serghei Lavrov au semnat o declaraţie comună cu ocazia aniversării, la 19 noiembrie, a 20 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie şi cooperare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, salutând prelungirea acestuia. Totodată, oficialii au salutat recenta încheiere de către companiile Moldova-Gaz şi Gazprom a contractului de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe