Nicuşor Dan, despre plângerea făcută la DNA de contracandidatul său de la AUR: Total neserioasă

Nicuşor Dan (Facebook/NicusorDan.ro)
Andrei Popescu
21.05.2024

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că plângerea depusă la DNA de contracandidatul său Mihai Enache (AUR) este “total neserioasă”. Plângerea vizează sursele de finanţare pe care le-a avut şi le are la dispoziţie edilul în precampania şi campania electorală.

De asemenea, primarul Capitalei a menţionat că, în precampanie, a beneficiat de aproximativ 2,1 milioane lei, iar în campanie, potrivit legii, are dreptul să folosească 660.000 de lei, bani pe care îi va împrumuta.

“Trebuie să împărţim între precampanie şi campanie, pentru că în precampanie lucrurile sunt reglementate în măsură relativ mică de Legea finanţării partidelor şi campaniilor. În campanie, lucrurile sunt foarte bine reglementate. În precampanie am primit aproximativ 2,1 milioane lei, din care 100.000 de euro de la USR şi restul de aproximativ 310.000 de euro de la cam 3.000 de oameni care au donat”, a precizat Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

Conform edilului, cheltuielile au fost următoarele: 180.000 de euro pentru panotajul stradal, 150.000 - 180.000 de euro pentru publicitate online, iar aproximativ 30.000 de euro pentru sondaje şi cercetări focus grup.

“Pentru campanie, lucrurile sunt reglementate, fiecare candidat are voie să folosească pentru poziţia de primar al municipiului 660.000 de lei, pe care intenţionez să îi împrumut. Statul dă această sumă înapoi tuturor candidaţilor care fac 3%. Pentru moment, am împrumutat o parte din această sumă de la banca la care am cont”, a continuat el.

Întrebat în legătură cu acuzaţiile făcute de candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, care contestă modul în care a fost atribuit contractul de mentenanţă al PMB pentru Arena Naţională, Nicuşor Dan a spus:

“Noi am avut mult timp contractul de mentenanţă cu Compania Municipală Energetica. Legea achiziţiilor publice permite unităţilor teritorial-administrative, printr-o procedură de achiziţie simplificată, să dea contracte către companiile din subordinea lor. În 2023, am scos în sfârşit în achiziţie, pentru toată lumea, acest contract de mentenanţă, au fost patru oferte. Din aceste patru oferte, dacă nu mă înşel, două au fost descalificate în procedură tehnică şi din cele două oferte rămase valide una a fost descalificată pentru că oferea un preţ prea mic. S-au cerut clarificări, nu s-a răspuns în mod temeinic. A treia ofertă a fost descalificată şi a fost declarată câştigătoare a patra ofertă. Firma care a pierdut a făcut contestaţie la CNSC şi a pierdut la CNSC”.

Totodată, în ceea ce priveşte intenţia lui Burduja de a sesiza instituţiile abilitate să ancheteze modul în care s-a desfăşurat licitaţia pentru aceste servicii, edilul a spus doar: “Îi urez succes”.

Reamintim că Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a susţinut vineri că procurorii DNA au început urmărirea penală în urma unei plângeri a sa cu privire la sursele de finanţare pe care primarul Capitalei, Nicuşor Dan, le-a avut la dispoziţie, respectiv “publicitatea agresivă” prin care Nicuşor Dan mulţumea bucureştenilor pe “sute de panouri împrăştiate în centrul Bucureştiului”.

Vineri seara, DNA a dezminţit afirmaţiile lui Enache:

“La solicitarea mass media şi în referire la informaţiile vehiculate în spaţiul public privind pe unul dintre candidaţii la Primăria Capitalei, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să precizeze că în dosarul respectiv nu este dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de nicio persoană. Pe această cale atragem atenţia asupra echilibrului în discursul public pentru a se evita transmiterea unor informaţii de natură a crea aparenţa desfăşurării activităţii DNA altfel decât în cadru legal, în mod echidistant şi imparţial. Consecventă practicii de comunicare care răspunde interesului major al opiniei publice, DNA va transmite public, în condiţiile legii, orice informaţie privind activitatea instituţiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor