Nikolai Malomuzh: Anexarea Ucrainei la Rusia a fost planificată de mai bine de zece ani

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / GettyImages)

Anexarea Ucrainei la Rusia a fost planificată cu mult timp în urmă - anumite scenarii în acest sens au fost pregătite de Rusia mai bine de zece ani şi fostul preşedinte Viktor Ianukovici a participat activ la ele. Despre aceasta a declarat, ieri, la o conferinţă de presă, generalul de armată şi fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe al Ucrainei, Nikolai Malomuzh.

La întrebările jurnaliştilor, de cât timp a fost elaborată schema anexării Crimeei la Federaţia Rusă şi dacă Ianukovici a luat parte la ea, Malomuzh a declarat că iniţial scenariul era cu mult mai complex: organizatorii intenţionau să folosească pârghii de ordin economic, financiar, politic şi informaţional pentru alipirea treptată a Ucrainei la structurile Federaţiei Ruse.

Malomuzh a mai specificat că Ianukovici a fost chemat la Moscova unde a primit instrucţiuni concrete care erau susţinute de garanţii personale pentru el şi afacerea lui. Scopul final al planului a fost semnarea în decembrie unui tratat global cu Rusia, care prevedea o integrare mai profundă a intereselor economice şi politice ale Kiev-ului în structurile Rusiei, chiar mai mari decât cele prevăzute de formatul uniunii vamale şi ieşirea către modelul federal având în componenţă Ucraina, Kazahstanul, Belarus, Rusia. "Însă acest plan nu a reuşit, astfel că Rusia a implementat planul B şi a folosit vulnerabilitatea noului guvern pentru aplicarea unui scenariu militar," - a mai menţionat Malomuzh.

Potrivit fostului şef al SIE, la această etapă, Ucraina a pierdut masiv: atunci când teroriştii au capturat Parlamentul autonomiei din Crimeea, trebuia introdusă imediat starea de urgenţă, blocarea tuturor căilor de acces în peninsulă pentru trupele ruse, arestarea separatiştilor, dar, spre regret nici una din aceste acţiuni care nu a fost întreprinsă. La întrebarea, dacă Maidanul ar fi putut eventual provoca invazia militară rusă, Malomuzh a răspuns: "Planul strategic privind controlul Ucrainei a fost pregătit de mult timp deja şi Ianukovici a avut o contribuţie directă la acesta".

Sursa: news.liga.net