Noi acţiuni de suport pentru economia R.Moldova în perioada pandemică, examinate de Guvernul de la Chişinău

Guvernul Gavriliţa
Guvernul Gavriliţa (gov.md)

Şeful cabinetului de miniştri de la Chişinău, Natalia Gavriliţa, a avut joi, 2 septembrie, o întrevedere cu liderii grupurilor de lucru a Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, în cadrul căreia au fost discutate mai multe proiecte de iniţiativă pentru eliminarea constrângerilor în activitatea antreprenorială şi susţinerea întreprinderilor în perioada pandemică. Potrivit premierului, Guvernul va susţine iniţiativele cu impact, care să acorde suport mediului economic şi societăţii în general.

„Guvernul lucrează acum la elaborarea unui şir de acţiuni pentru susţinerea economiei, menţinerea locurilor de muncă şi protecţia socială a cetăţenilor. Vom veni cu iniţiative pentru subvenţionarea timpului redus de muncă pentru salariaţi şi creşterea accesului la capital de lucru pentru companii.

La fel, sunt necesare soluţii pentru transportul public şi interurban, acolo fiind cele mai mari focare de infectare. Împreună cu dvs., vom analiza cele mai afectate domenii şi vom veni cu acţiuni cât mai targetate pe sectoare şi propuneri de politici care ar ajuta aceste sectoare să rămână competitive”, a declarat Natalia Gavriliţa.

Şefii celor 7 grupuri de lucru au prezentat propuneri pe domeniile lor de competenţă, prezentând modificări legislative ce ţin de digitalizarea economiei, armonizarea legislaţiei naţionale la cea europeană privind datele cu caracter personal, îmbunătăţirea cadrului legal în domeniul concurenţei.

Totodată, a fost propusă reconceptualizarea funcţiei organelor de control, cu accent pe prevenirea şi consultanţa antreprenorilor în aplicarea prevederilor legislative. De asemenea, s-a venit şi cu iniţiative economice în scopul facilitării comerţului transfrontalier, în conformitate cu Acordul DCFTA, se arată în comunicatul emis de Guvern.

Mai mult decât atât, participanţii au examinat şi opţiuni care ţin de promovarea inovaţiei tehnologice în diverse sectoare ale economiei, precum asigurarea în format electronic a unui set minim de documente fără necesitatea prezentării fizice la ridicarea actului. În acest context, s-a convenit organizarea unei şedinţe de lucru cu autorităţile implicate pentru coordonarea acţiunilor necesare.

„Suntem dispuşi să oferim ajutor din partea statului, să venim cu politici curajoase prin care să stimulăm cererea pe piaţă, activitatea economică şi să ajutăm populaţia vulnerabilă. Trebuie să moderăm valul pandemic din această toamnă şi să reducem impactul acestuia asupra familiilor şi agenţilor economici”, a conchis premierul Gavriliţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe