Nord-coreenii din China trebuie să ţină doliu după Kim Jong Il

Lucrători nord-coreeni încolonaţi după terminarea zilei de muncă la o fabrică din apropierea oraşului de frontieră, Sinuiju, pe 15 decembrie 2012 (Wang Zhao / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
18.12.2012

Studenţii din Coreea de Nord care trăiesc în China trebuie să respecte anumite restricţii în timpul perioadei de doliu pentru fostul lider Kim Jong Il, care a murit la această dată cu un an în urmă, s-a raportat luni.

Aceşti studenţi nu au voie "să iasă seara, nici să bea alcool, nici să se angajeze în vreo formă de divertisment," a relatat o sursă din oraşul chinez de frontieră Dandong pentru site-ul Daily NK.

"Ei au fost deosebit de atenţi în a le ordona să nu meargă în restaurantele sud-coreene sau în zonele în care merg un număr mare de sud-coreeni", a spus sursa, adăugând că zona 3rd Street din Dandong, unde se adună numeroşi studenţi nord-coreeni, a rămas în cea mai mare parte goală.

Sursa a adăugat că Agenţia Naţională nord-coreeană de Securitate patrulează zona pentru a pune în aplicare aceste norme. Cu toate acestea, studenţii nu au primit ordin să se întoarcă în Coreea de Nord.

Kim a murit anul trecut pe 17 decembrie, făcându-i pe mulţi nord-coreeni să bocească şi să plângă pe străzi, în ceea ce părea a fi un eveniment oarecum regizat.

Dar comercianţii nord-coreeni şi alte persoane par să fi plecat înapoi în statul stalinist izolat pentru a participa la perioada de doliu, când mii de nord-coreeni se adună în faţa unui portret sau unei statui a lui Kim Jong Il. "Nu există aproape nici un comerciant rămas în oraş, din câte îmi dau seama", a spus sursa. "Dar nici unul dintre studenţi nu a plecat."

În plus, vama şi restaurantele nord-coreene din oraş au fost închise.

Potrivit unui reporter Associated Press din Phenian, Coreea de Nord a prezentat corpul îmbălsămat al lui Kim Jong Il, care încă era îmbrăcat în salopeta lui kaki. Coreea de Nord a prezentat şi iahtul şi trenul său blindat, locul unde se crede că ar fi murit.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a lansat cu succes o rachetă - despre care ţările occidentale şi Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite susţin că este o încercare voalată pentru a testa tehnologia rachetelor balistice - în onoarea lui Kim. Aceasta a fost considerată şi un succes al noului lider Kim Jong Un.

Epoch Times publică în 36 de ţări şi în 20 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor