Nord Stream 2 finalizat, dar aşteaptă o licenţă operaţională din partea Germaniei

Bucăţi de conductă Nord Stream 2 în Germania
Bucăţi de conductă Nord Stream 2 în Germania (Axel Schmidt / Getty Images)

Autoritatea de reglementare a reţelelor federale germane, BNA, a declarat luni că va decide până cel târziu la 8 ianuarie 2022 dacă va certifica Nord Stream 2 şi dacă va elibera o licenţă de funcţionare pentru conducta de gaze naturale.

„Agenţia Federală a Reţelelor germană a anunţat astăzi că Nord Stream 2 AG a prezentat toate documentele necesare pentru verificare. Astfel, Agenţia Federală a Reţelelor are la dispoziţie patru luni pentru a pregăti un proiect de decizie şi pentru a o prezenta Comisiei Europene", a declarat, luni, autoritatea de reglementare Bundesnetzagentur, pentru publicaţia rusă Sputnik, finanţată de regimul de la Kremlin.

Documentele au fost primite pe 8 septembrie, deci termenul de patru luni expiră pe 8 ianuarie.

Citiți și Der Standard: consorţiul Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI

Vinerea trecută, concernul rus Gazprom, care conduce operaţiunile, a anunţat că a finalizat construcţia conductei Nord Stream 2, deşi fluxurile de gaze pe controversata conductă condusă de Rusia nu pot începe până când Germania nu acordă o licenţă de funcţionare a proiectului.

La începutul săptămânii trecute, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Nord Stream 2, care transportă gaz din Rusia în Germania, va fi finalizată în câteva zile şi va intra în circulaţie.

Dar, pentru a începe transportul de gaze către Germania, Nord Stream 2 va avea nevoie de aprobarea autorităţii de reglementare germane printr-o licenţă operaţională.

Luna trecută, o instanţă germană a decis că Nord Stream 2 va trebui să respecte reglementările Uniunii Europene care separă proprietarii conductelor de furnizorii de gaze, dând o lovitură companiei Gazprom, care a încercat să forţeze regulile UE, cerând renunţarea la acest principiu.

Nord Stream 2 AG, compania din spatele conductei, a declarat vineri că, după finalizarea mecanică a construcţiei, „activităţile necesare de punere în funcţiune vor fi efectuate cu scopul de a pune conducta în funcţiune înainte de sfârşitul acestui an”.

Gazprom speră să pornească fluxul de gaz prin prima etapă a conductei încă de la 1 octombrie, a raportat Bloomberg, miercuri, citând surse ce au cunoştinţă în mod direct despre planurile gigantului rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe