Nou caz tip Hexi Pharma. Percheziţii la companii care au vândut dezinfectanţi neconformi spitalelor

Sistemul medical ar putea fi zguduit de un nou caz Hexi Pharma. Poliţiştii fac percheziţii într-un dosar vizând producerea şi comercializarea de biocide neconforme.
Bolnavi în paturi la spital
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, efectuează în dimineaţa zilei de marţi 5 percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova, la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale ce produc, importă şi comercializează produse biocide.

Potrivit Digi24.ro, acţiunea se desfăşoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate. Practic, ar putea fi vorba de un nou caz tip Hexi Pharma.

Concret, din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi comercializate către diverse unităţi spitaliceşti de pe teritoriul naţional produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor, care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor.

Echipele participante la operaţiune sunt constituite din poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Institutului Naţional de Criminalistică şi Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Contactată de Digi24, ministrul Sănătăţii a declarat că percheziţiile au loc în urma unei plângeri făcute de Ministerul Sănătăţii, precizând că biocidele din spitalele verificate sunt "neconforme", nu diluate.

"Acest dosar a apărut de la o plângere pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o pe 10 ianuarie anul acesta. Anul trecut, inspectorii direcţiilor de sănătate publică au făcut un control la spitalele din ţară verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei, a 15 produse, au fost constatate neconformităţi pe o anumită zonă de acţiune, la trei produse. În urmă retestării acestora, rezultatele iniţiale au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătăţii a făcut o plângere legată de aceste produse firmelor care le comercializează", a declarat Pintea.