Nou protest masiv la Minsk. Bieloruşii sfidează gloanţele cu care ameninţă Lukaşenko

Noi proteste împotriva regimului Lukaşenko în Bielorusia
Noi proteste împotriva regimului Lukaşenko în Bielorusia (STRINGER/AFP via Getty Images)

Zeci de mii de bieloruşi au ieşit în stradă, duminică, în ciuda ameninţărilor făcute săptămâna trecută de autorităţile de la Minsk, care au avertizat că trupele anti-revoltă ale regimului vor putea folosi muniţie de război împotriva civililor.

Potrivit Reuters, forţele de ordine au reţinut aproximativ 100 de manifestanţi.

Acestea sunt primele proteste organizate după anunţul făcut de un adjunct al ministrului de Interne, care avertiza că forţele de represiune trimise împotriva manifestanţilor pro-democraţie din Bielorusia vor putea folosi muniţie de război, în ciuda caracterului paşnic al protestelor.

Marţi, Svetlana Tihanovskaia, contracandidatul lui Lukaşenko în alegerile prezidenţiale din 9 august, a dat un ultimatum dictatorului bielorus, cerându-i demisia. Ultimatumul expiră în 13 zile, în caz contrar lidera opoziţiei anunţând greve generale prelungite, după 25 octombrie.

Apelul Svetlanei Tihanovskaia, care se adăposteşte în Lituania de persecuţia lui Lukaşenko împotriva opoziţiei democrate, a survenit în momentul în care blocul UE discuta sancţiunile pe care să le impună unor lideri bieloruşi pentru fraudarea alegerilor din 9 august şi numeroasele incidente de încălcare a drepturilor omului comise de regimul bielorus în timpul tulburărilor care au urmat.

Protestatarii au defilat duminică pe o arteră din sudul capitalei Minsk, într-o zonă industrială, plină de fabrici şi uzine. Ei au făcut apeluri la grevă, strigând sloganuri anti-Lukaşenko.

Alexander Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, a fost declarat învingător de Comisia Electorală Centrală în alegerile din 9 august cu 80% dintre voturi. Rezultatul a generat valuri de proteste din partea opoziţiei, care susţine că votul a fost fraudat. În campania electorală, Lukaşenko a închis numeroşi contracandidaţi, pentru a-i împiedica să candideze la alegeri.

Toate personalităţile opoziţiei sunt arestate sau refugiate în ţări din vecinătate.

Poliţiştii au mai folosit gloanţe adevărate în august, la primele manifestaţii la care s-a intervenit în forţă. Atunci, un manifestant a murit din cauza rănilor suferite.

Regimul Lukaşenko a devenit tot mai izolat, pe măsură ce numeroase ţări europene, inclusiv România, au decis să îşi retragă temporar ambasadorii de la Minsk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe