Noua conducere din Beijing semnifică sfârşitul reformei

Congresul al 18-lea al Partidului Comunist Chinez, asemănat cu ultimul voiaj al vasului titanic
Congresul al 18-lea al Partidului Comunist Chinez, asemănat cu ultimul voiaj al vasului titanic

La o zi după ce Partidul Comunist Chinez şi-a încheiat cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului, cei 376 de membri ai Comitetului Central care au fost ”aleşi” în timpul acestui eveniment au intrat încă o dată în Sala Mare a Poporului şi au "ales" noul Birou Politic.

50 de minute de aşteptare a reprezentat un nou record pentru Partidul Comunist Chinez, care este, de obicei, foarte eficient când vine vorba de ”alegerile” sale. I-a luat 50 de minute primei reuniuni a Comitetului Central din cadrul celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului pentru a prezenta numele viitorilor membri ai Comitetului Biroului Politic Permanent - un mic grup care conduce Partidul.

A doua cea mai lungă aşteptare a fost de 38 de minute, în timpul celui de-al XVI-lea Congres al Partidului, în 2002. Deoarece Jiang Zemin a vrut să continue ca preşedinte al Comitetului Militar, cu alte cuvinte, să-şi păstreze autoritatea asupra forţelor armate din China, chiar dacă s-a retras din funcţia de conducător al Partidului, şi pentru că Jiang a crescut numărul de membri ai Biroului Politic de la 7 la 9, a existat o aşteptare de 38 de minute pentru aflarea rezultatelor.

Cele 12 minute de aşteptare suplimentare din acest an sugerează faptul că lupta din spatele scenei în acest al XVIII-lea Congres al Partidului a fost chiar mai intensă.

În jurul orei 11:50, lista a fost afişată: Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan, şi Zhang Gaoli.

Menţinerea stabilităţii

Un loc în Comitetul Permanent anterior a fost deţinut de Zhou Yongkang, şeful Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), o organizaţie secretă, ce deţine mai multe fonduri decât bugetul de apărare al Chinei şi care controlează aproape toate aspectele legate de aplicarea legii în China. Zhou Yongkang nu a fost în măsură să numească un succesor care să conducă CAPL şi care să-i ia locul în cadrul Comitetului Permanent.

Dar teoria lui Zhou despre "menţinerea stabilităţii", poate fi regăsită atât la Zhang Dejiang cât şi la Gaoli Zhang, aşa cum se poate observa din modul în care fiecare dintre ei a tratat accidentul de tren din Wenzhou, respectiv incendiul catastrofal de la mall-ul din oraşul Tianjin.

Pe 23 iulie, 2011, un tren de mare viteză a lovit puternic un alt tren în oraşul Wenzhou, iar patru vagoane încărcate au căzut pe un viaduct aflat la suprafaţă. Oficialii au anunţat că accidentul s-a soldat cu 39 de morţi, dar internauţii şi martorii de la faţa locului cred că numărul real de morţi se ridică la câteva sute. Vice-premierul Zhang Dejiang a ordonat îngroparea trenului, preîntâmpinând astfel orice investigaţie.

În 30 iunie 2012, un incendiu a izbucnit într-un mall din oraşul Tianjin, omorând sute, conform celor de la faţa locului. Numărul oficial al morţilor, cu toate acestea, a fost de 10, şi au existat rapoarte potrivit cărora estimarea a fost menţinută la acest număr astfel încât să nu afecteze în mod negativ cariera secretarului de partid din Tianjin, Zhang Gaoli.

Omisiunile

Absenţa lui Li Yuanchao de pe listă este surprinzătoare. Acesta a fost la un moment dat candidatul lui Hu şi al lui Wen pentru postul de premier, împreună cu Li Keqiang şi urmau să formeze ”sistem dublu Li”. Dar acum, Li Yuanchao, după ce a slujit timp de 5 ani ca director al Departamentului de Organizare Centrală şi şeful Secretariatului Central, nu este nici măcar inclus în Biroul Politic.

Li era considerat popular şi a fost persoana care a beneficiat de cea mai mare încredere din partea lui Hu şi a lui Wen, din punct de vedere politic şi organizaţional. Mai ales demn de remarcat este faptul că Li Yuanchao a fost cel care a anunţat că Bo Xilai, care fusese speranţa facţiunii lui Jiang Zemin pentru păstrarea controlului partidului, va fi supus interogatoriului abuziv al Partidului numit "shuanggui" şi va fi demis din funcţiile sale de partid şi administrative.

O altă omisiune surpriză a fost Wang Yang, care este considerat învăţăcelul lui Hu şi al lui Wen şi protagonistul reformei. Atât absenţa lui Wang Yang cât şi cea a lui Li Yuanchao din Biroul Politic semnifică faptul că Hu şi Wen nu au avut, cu adevărat, un cuvânt de spus cu privire la cei care au fost selectaţi.

Hu Jintao se va "retrage complet" şi Xi Jinping va deveni preşedinte al Comitetului Militar. Acest lucru înseamnă că, Hu Jintao, este complet în afara centrului de putere al partidului. Influenţa lui Hu va fi mai slabă decât cea a lui Jiang Zemin, care s-a retras acum 10 ani.

În cazul în care pensionarea lui Hu a fost menită să fie un schimb, pentru ca Jiang să-şi oprească manevrarea politicii din cadrul partidului, Hu va fi păcălit. La cel de-al XV-lea Congres, Jiang l-a forţat pe Qiao Shi să se pensioneze, iar la al XVI-lea Congres, Jiang l-a forţat pe Li Ruihuan să se pensioneze, folosind acelaşi vechi truc.

Speranţele de reformă distruse

În ultimii 10 ani, Hu Jintao nu a realizat nimic ca secretar general al PCC. Acesta va realiza chiar şi mai puţine lucruri după pensionarea sa. Când oamenii îşi amintesc de Hu, probabil, singurul lucru pe care şi-l amintesc este atenţia lui Hu pentru chestiuni triviale şi imaginea sa de ”om care zice mereu da”, făcând plecăciuni în faţa lui Jiang Zemin.

Există oamenii din Partid care au căutat să-l salveze prin reformă. În conversaţiile pe care Xi Jinping le-a avut cu reformatorul Hu Deping, raportate de Reuters la începutul lunii septembrie, Xi a discutat despre caracterul urgent al reformării partidului şi de stabilirea adecvată a ritmului reformelor.

Noua componenţă a Biroului Politic este dovada eşecului acestei strategii de reformă şi va accelera dispariţia PCC.

Zhang Dejiang, Zhang Gaoli şi Liu Yunshan aparţin toţi facţiunii lui Jiang şi au o reputaţie foarte proastă în rândul publicului larg. Noua formulă va distruge complet orice speranţă rămasă că PCC s-ar putea îmbunătăţi. Este foarte probabil că populaţia va fi mai hotărâtă ca oricând să răstoarne şi să dezintegreze PCC.

Singurul motiv pentru care Hu şi Wen s-ar fi retras în lupta împotriva lui Jiang este dintr-o încercare de a salva Partidul. Hu şi Wen vor suferi consecinţele. În felul în care au gestionat cazul lui Bo Xilai, Hu, Wen şi El Guoqiang au jignit deja facţiunea lui Jiang, prin eliminarea celui mai promiţător succesor al său.

Hu şi Wen ar putea să se confrunte acum cu revenirea facţiunii lui Jiang. În actuala componenţă a Biroului Politic, susţinătorii lui Hu şi ai lui Wen sunt de partea mai slabă. Viitorul lui Hu şi al lui Wen se anunţă precar.

Mai mult decât atât, s-ar putea ca PCC să nu fie capabil să-şi menţină autoritatea pentru încă 5 ani. În cazul în care, înainte de decesul acestuia, cei din interiorul PCC vor să găsească un ţap ispăşitor, Hu şi Wen se află primii pe listă.

Membrii aleşi la cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului ne relevă faptul că PCC, o organizaţie criminală de tipul unui cult, nici măcar nu poate mima reforma. Visele celor care au nutrit o rază de speranţă pentru PCC sunt acum complet spulberate. Numai prin renunţarea la toate iluziile despre PCC şi prin încetarea persecuţiei împotriva Falun Gong şi a altor grupuri religioase şi disidenţi va avea China un viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe