Nouă explozie în Iran. Mass media occidentală vorbeşte tot mai deschis de implicarea Israelului

Centrala nucleară de la Bushehr, Iran.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran. (Captură Foto)

O altă explozie ciudată şi inexplicabilă a zguduit duminică centrul Iranului relatează Agenţia de ştiri a Republicii Islamice (IRNA).

Nu au existat victime generate de incidentul care avut loc la o centrală de energie din oraşul Islamabad, care se află în provincia centrală Isfahan.

Amploarea „misterului” exploziilor şi incendiilor care au zguduit instalaţii militare, nucleare şi industriale cheie din Iran - în special în Teheran şi în jurul capitalei - au ridicat mari semne de întrebare în ultima lună.

În cazul incidentului de duminică, la fel ca în cazul celor anterioare, oficialii iranieni au minimizat impactul, varianta oficială fiind că motivul a fost degradarea unui transformator, excluzându-se potenţiale sabotaje israeliene sau americane.

Pe de alt] parte, duminică, fabrica de celofan din nord-vestul Iranului a fost scena unui incendiu. Videoclipurile şi imaginile au arătat un nor imens de fum aflat deasupra locului pe parcursul zilei, în timp ce pompierii s-au străduit să stingă incendiul.

Şeful organizaţiei de apărare civilă iraniană, Ghulam Reza Jalali, citat de mass-media de stat, a afirmat că Iranul nu exclude sabotajul în incidentul centralei electrice, nici din partea unor grupuri interne ale opoziţiei, nici din partea unor entităţi susţinute extern.

La începutul acestei luni, o centrală de asamblare a centrifugelor de îmbogăţire a uraniului din Natanz a fost distrusă într-un incendiu misterios, care este pus din ce în ce mai mult pe seama agenţiilor israeliene sau americane.

La 26 iunie, o explozie a avut loc la est de Teheran, în apropierea bazei militare Parchin, unde au loc programe de dezvoltare a programului de rachete militare iraniene. Autorităţile au declarat că incidentul a fost cauzat de o scurgere a unei instalaţii de depozitare a gazelor într-o zonă din afara bazei.

Alte incidente recente raportate de agenţiile de ştiri iraniene includ un incendiu în complexul industrial unde sunt amplasate rezervoare de stocare a gazului condensat, unul la o fabrică petrochimică şi o explozie în Teheran, care a ucis două persoane.

Presa mainstream occidentală vorbeşte tot mai mult de o campanie de sabotaj a Mossadului israelian, în special înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, având în vedere că, dacă Joe Biden va prelua Casa Albă, Israelul va fi presat să oprească actele ostile împotriva Iranului.

"Israelul a vizat de mult timp programele nucleare din Orientul Mijlociu pe căi secrete şi în mod deschis", scrie Vox. "Mai simplu spus, oficialii din Ierusalim se îngrijorează că Iranul ar putea ameninţa mai mult existenţa Israelului dacă ar dezvolta o armă nucleară", adaugă raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe