Nouă explozie solară generează probleme la transmisiile pe unde scurte

Soarele
Soarele (captură video Youtube)

Soarele a produs o erupţie solară uriaşă în weekendul care tocmai a trecut, declanşând întreruperi radio în Asia de Sud-Est şi Australia, au declarat experţii.

Erupţia solară a atins apogeul la ora 23:34 EDT duminică (0534 ora României pe 17 aprilie), conform Centrului de predicţie a vremii spaţiale din Statele Unite (SWPC) şi a fost urmată la scurt timp de o ejecţie de masă coronală (CME).

CME este un jet de plasmă şi particule puternic magnetizate care pot conţine până la un miliard de tone de materie.

„O erupţie de grad X1 a fost observată la ora 17/0334 UTC din regiunea nou numerotată 2994 (N14E75)”, a afirmat agenţia într-o actualizare. „Acest eveniment R3 (puternic) a fost însoţit de o explozie pe frecvenţe radio de tip II în banda de 10 cm”.

Când Pământul se află pe calea directă a unui CME, particulele ejectate de Soare interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului, producând curenţi geomagnetici induşi (GIC).

Aceşti curenţi pot provoca furtuni geomagnetice majore care perturbă sateliţii de comunicaţii şi cablurile lungi care furnizează infrastructura de internet.

Cu toate acestea, experţii au spus că cea mai mare parte a CME, care a avut loc în weekend, va evita lovirea Pământului în timp ce acesta orbitează în jurul Soarelui şi ratează Planeta, deşi există şansa ca o componentă a CME să fie îndreptată către Pământ. Analiştii de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică monitorizează în prezent acest lucru.

„Este a treia cea mai puternică erupţie solară din ciclul actual”, a spus SWPC.

Erupţia a izbucnit din Regiunile 2994 şi 2993, un grup de pete solare active care a cunoscut „ardere substanţială” înainte de a apărea pentru prima dată pe limbul estic al Soarelui.

Evenimentele de clasa X, cunoscute ca evenimente solare majore, sunt erupţii solare semnificative care emit suficientă radiaţie pentru a declanşa întreruperi de curent pe tot globul şi furtuni de radiaţii de lungă durată.

Potrivit SWPC, un puls de raze X de la erupţia din weekend a declanşat o întrerupere puternică a transmisiei pe unde scurte în sud-estul Asiei şi în Australia.

„Marinarii, aviatorii şi operatorii radioamatori au putut observa efecte neobişnuite de propagare la frecvenţe sub 30 mhz”, a spus agenţia, menţionând că activitatea solară este de aşteptat să fie activă în următoarea săptămână, deoarece „aceste pete solare migrează pe zona vizibilă”.

Cea mai recentă erupţie solară survine pe fondul unei creşteri a activităţii solare în timpul ciclului meteorologic solar de 11 ani al soarelui. Ciclul actual - cunoscut sub numele de Ciclul Solar 25 - a început în 2019.

Oamenii de ştiinţă de la NASA au afirmat că se aşteaptă ca activitatea Soarelui să crească spre următorul maxim prezis în iulie 2025, lucru care măreşte probabilitatea erupţiilor masive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură