Noua regulă din tenisul ATP care nu ar fi pe placul lui Nadal şi Djokovic

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal. (Captură foto)
Mioara Stoica
29.11.2023

Arabia Saudită va găzdui în premieră, între 28 noiembrie şi 3 decembrie, la King Abdullah Sports City, "Next Gen ATP Finals", turneul “Masters” sub 21 de ani, dotat cu premii de două milioane de dolari.

Nu participă Carlos Alcaraz, Holger Rune, Ben Shelton şi Lorenzo Musetti, dar vor concura francezii Arthur Fils, noul elev al lui Sergi Bruguera, şi Luca Van Assche, elveţianul Dominic Stricker, americanul Alex Michelsen, italienii Flavio Cobolli şi Luca Nardi, sârbul Hamad Medjedovic şi iordanianul Abdullah Shelbayh, informează Mundo Deportivo.

În acest eveniment se revoluţionează anual regulile tenisului ATP. Este o platformă pentru a testa schimbările de reguli în cazul în care acestea pot fi oficializate în viitor. Cele mai multe dintre ele au ca scop scurtarea duratei meciurilor şi creşterea spectaculozităţii.

Meciurile se dispută în sistemul cel mai bun din cinci seturi, dar câştigătorul este cel care ajunge la patru game-uri cu un avantaj de două seturi sau se dispută un tiebreak cu 3-3. Şi nu există avantaj la doi.

Ca şi la alte ediţii, fanii se pot mişca liber în tribune. Acest lucru este mai dificil de aplicat în circuitul ATP, deşi pe anumite terenuri şi turnee este deja un obstacol pentru jucători, nu atât de mult pentru marile nume care joacă întotdeauna pe cele mai bune stadioane.

Printre noile experimente ale "Next Gen 2023" este faptul că jucătorii nu vor face încălzirea după tragerea la sorţi a terenurilor. Însă jucătorii au putut să o facă înainte de a intra pe teren.

Judecătorii vor ocupa un scaun aflat aproape la înălţimea fileului. Poziţia lor va fi coborâtă, astfel încât să existe mai multă vizibilitate pentru fanii din spatele lor.

Şi se experimentează o măsură ce ar avea un impact mai mare în meciurile ATP, care ar duce cu siguranţă la controverse. Spaniolul Rafa Nadal sau sârbul Novak Djokovic ar fi incomodaţi deoarece petrec mai mult timp până să înceapă un punct şi cu greu ar aproba acest lucru.

Există deja o regulă în circuitul ATP care prevede 25" pentru a putea servi după un punct. Deşi nu fără controverse, pentru că arbitrul este cel care decide când începe numărătoarea inversă.

Acest timp este redus la 15" în Next Gen ATP dacă punctul anterior este de trei sau mai puţine lovituri.

Şi mai controversat ar fi timpul dintre primul şi al doilea punct, şi anume maximum 8" în actualul test. Aceasta ar schimba rutinele unor jucători precum Rafa Nadal şi Novak Djokovic, nu atât de mult pe cele ale noilor generaţii, care tind să meargă mai repede.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor