Noua strategie de funcţionare a şcolilor. Cîmpeanu: De luni, toate şcolile şi grădiniţele pot funcţiona cu prezenţă fizică

Sorin Cîmpeanu
Sorin Cîmpeanu (Screenshot)

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat vineri că, de luni, toate şcolile şi grădiniţele din ţară vor putea funcţiona cu prezenţă fizică. Declaraţia vine în contextul în care, potrivit oficialului, ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii prin care a fost modificată strategia de funcţionare a şcolilor a fost semnat, urmând a fi publicat vineri în Monitorul Oficial.

„Ne-am decuplat atât de rata de incidenţa a infectărilor, cât şi de rata de vaccinare a personalului din învăţământ. Parametrul ‘rata de vaccinare a personalului din învăţământ’, introdus în data de 15 noiembrie 2021, consider că a fost o motivaţie puternică pentru că în prezent personalul din învăţământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie socio-profesională vaccinată, mult peste 70%”, a susţinut ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a explicat că şcolile vor funcţiona în funcţie de gradul de încărcare a mediului spitalicesc.

„Pragul este de 75%. Un prag care nu este atins în niciunul dintre judeţele României în prezent, deci din perspectiva educaţiei, toate şcolile şi toate grădiniţele din România, din această perspectivă, vor putea să funcţioneze cu prezenţă fizică”, a mai spus Cîmpeanu.

Acesta a precizat că o schimbare importantă este cea care priveşte suspendarea cursurilor la nivelul unei clase.

„Cea de-a doua schimbare este a suspendării activităţii cu prezenţă fizică în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă atunci când sunt trei cazuri de infectare în şapte zile consecutiv. Este o schimbare importantă. Se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată”, a menţionat oficialul.

Potrivit ministrului, suspendarea activităţilor fizice în clasă se va face prin decizia Consiliului de Administraţie al şcolii, în vreme ce suspendarea activităţii fizice la nivelul întregii unităţi de învăţământ se va face prin decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă.

Declaraţiile complete în materialul video.