Noua tulpină a virusului Wuhan din Africa de Sud generează interdicţii de intrare în Israel şi Marea Britanie

Machetă a virusului Wuhan la o expoziţie ştiinţifică din  acelaşi oraş, provincia Hubei, China, 18 iulie 2021
Machetă a virusului Wuhan la o expoziţie ştiinţifică din acelaşi oraş, provincia Hubei, China, 18 iulie 2021 (Getty Images)

O nouă variantă a virusului Wuhan a fost detectată în Africa de Sud, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Joe Phaahla.

Oamenii de ştiinţă afirmă că noua variantă este "îngrijorătoare", deoarece are un număr mare de mutaţii şi se răspândeşte rapid în rândul tinerilor din Gauteng, cea mai populată provincie a ţării.

„În ultimele patru sau cinci zile, a existat o creştere mai exponenţială [a numărului noilor infecţii]”, a avertizat ministrul Sănătăţii vorbind despre numărul cazurilor de virus Wuhan din Africa de Sud.

O creştere a numărului cazurilor, care păreau a fi focare generate ca urmare a adunărilor studenţilor din Pretoria şi Tshwane, i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să studieze secvenţierea genomică şi, ulterior, să descopere noua variantă, a spus Phaahla.

Oamenii de ştiinţă din Africa de Sud lucrează acum pentru a determina ce procent din noile cazuri au fost cauzate de noua variantă, identificată ca B.1.1.529.

10 cazuri confirmate până în prezent

Până în prezent, 10 cazuri ale noii variante au fost confirmate prin secvenţiere genomică, cu trei cazuri în Botswana, unde a fost detectată pentru prima dată; şase cazuri în Africa de Sud; şi un caz în Hong Kong, la un călător din Africa de Sud.

În ultima săptămână, cazurile noi zilnice în Africa de Sud au crescut rapid de la aproximativ 200 la peste 1.200 miercuri. Joi, numărul aproape s-a dublat la 2.465.

„Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează cu toate sistemele de supraveghere pe care le avem pentru a înţelege noua variantă şi care ar putea fi implicaţiile potenţiale”, a spus NICD într-un comunicat.

Ca răspuns la ştirile despre noua tulpină, Israelul şi Marea Britanie au adoptat interdicţii de călătorie din Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Eswatini.

„Constelaţia” noilor mutaţii

Noua variantă are o „constelaţie” de noi mutaţii, a afirmat Tulio de Oliveira, de la Network for Genomic Surveillance din Africa de Sud. El a adăugat că numărul mare de mutaţii este „o îngrijorare”, deoarece ar putea face virusul capabil să evite imunitatea.

„Această nouă variantă are multe, mult mai multe mutaţii”, inclusiv peste 30 la proteina spike, care afectează transmisibilitatea, a spus el. „Putem vedea că varianta se răspândeşte foarte rapid. Ne aşteptăm să vedem presiune asupra sistemului de sănătate în următoarele zile şi săptămâni.”

De Oliveira a declarat că o echipă de oameni de ştiinţă de la şapte universităţi din Africa de Sud studiază varianta. Au 100 de genomi întregi, a afirmat el.

Secretarul pentru Sănătate din Regatul Unit, Sajid Javid, a spus că există temeri că noua variantă „ar putea fi mai transmisibilă” decât tulpina dominantă delta şi „vaccinurile pe care le avem în prezent ar putea fi mai puţin eficiente” împotriva acesteia.

Grupul tehnic de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind evoluţia virusului s-a întâlnit vineri pentru a discuta noua variantă într-o şedinţă urgentă solicitată de Africa de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură