Noua Zeelandă are nevoie de piele pentru victimele erupţiei vulcanice

Echipele de salvare au recuperat şase dintre cele opt cadavre rămase pe insulă încă de luni.
Sală de operaţie. Imagine ilustrativă
Sală de operaţie. Imagine ilustrativă (pixabay. com)

Noua Zeelandă are nevoie de piele umană, mai exact, 120 de metri pătraţi din acest ţesut, cantitate solicitată Statelor Unite ale Americii pentru a trata pacienţii cu arsuri grave provocate de erupţia vulcanică care a surprins luni, 9 decembrie, 47 de turişti pe Insula Albă. Cantitatea mare de piele solicitată oferă o idee despre situaţia extremă cu care se confruntă medicii pentru a trata victimele.

Dintre cele 47 de persoane care se aflau la locul erupţiei vulcanice, două sunt încă pe insulă - se presupune că ar fi decedate -, alte 14 au decedat, iar 31 sunt la terapie intensivă, 22 în stare critică. Vineri dimineaţă, o echipă de salvare a recuperat şase cadavre din cei opt turişti care nu au putut fugi după explozie. Celelalte două nu au fost găsite. „Natura arsurilor suferite este complicată de gazele şi substanţele chimice emanate în timpul erupţiei. De aceea, au nevoie de un tratament mai rapid decât în cazul arsurilor termice”, a explicat joi Peter Watson, directorul medical al districtului Manukau.

Pielea este cel mai mare organ al fiinţei umane, iar corpul unui adult mediu are aproximativ doi metri pătraţi. În cazul unei arsuri, medicii încearcă să apeleze la pielea din alte părţi ale corpului (cum ar fi coapsa) pentru a o folosi ca un "pansament natural" cu care să ajute la vindecare şi dacă acest lucru nu este posibil, urmăresc să utilizeze ţesutul depozitat în unităţile speciale de arşi din spitale.

Întrucât erupţia de luni s-a soldat cu multe victime şi multe persoane sunt într-o stare foarte gravă - multe corpuri având până la 90% piele arsă - Noua Zeelandă a hotărât să importe piele din SUA pentru a face faţă cererii neaşteptate. „Numărul mare de arşi este cu siguranţă ceva fără precedent în Noua Zeelandă ca şi în majoritatea ţărilor lumii. Din fericire, acestea sunt evenimente rare", a declarat John Kenealy, şeful secţiei de chirurgie de la Spitalul Middlemore din Auckland.

Între timp, autorităţile îşi concentrează eforturile pe recuperarea celor opt corpuri despre care se crede că sunt pe insulă. După câteva zile de amânare a operaţiunii, având în vedere situaţia instabilă - vulcanul continuă să fie activ şi se estimează că există între 40% şi 60% posibilitatea de a se produce o nouă erupţie - astăzi, vineri, este prevăzut ca o echipă de opt militari să îndeplinească o misiune de salvare periculoasă încercând să readucă cadavrele familiilor lor.

Deocamdată, soldaţii cunosc poziţia exactă doar a şase dintre corpuri. Celelalte două nu au putut fi localizate în ciuda utilizării dronelor de recunoaştere şi a altor echipamente de căutare. Este de aşteptat ca, având în vedere pericolele existente, operaţiunea să fie executată cât mai repede posibil, deci există riscul de a nu avea suficient timp pentru a strânge dovezile necesare pentru identificarea corectă a cadavrului.

Chiar şi în aceste condiţii, s-a decis să se continue căutarea, având în vedere frustrarea crescândă exprimată de rudele dispăruţilor cauzată de întârzieri. „Membrii familiilor sunt cuprinse de un sentiment de disperare şi doresc să fie aduşi acasă cei dragi”, a rezumat Judy Turner, primarul oraşului Whakatane, aflat în apropierea vulcanului.