Noul Cod Silvic a fost adoptat în forma iniţială. Îl va promulga Iohannis?

Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)

Controversatul Cod Silvic a fost adoptat miercuri, cu 218 voturi "pentru", 95 "împotrivă" şi 11 "abţineri", de Camera Deputaţilor, în forma sa iniţială, fiind respinsă astfel cererea de reexaminare a preşedintele Klaus Iohannis, precum şi amendamentele cerute de liberali.

"Este un Cod Silvic mult mai bun, nu perfect, ci perfectibil", a declarat, potrivit B1 TV, premierul Victor Ponta, care a amintit şi de proiectul de lege adoptat astăzi, în şedinţa de Guvern, privind limitarea exportului de lemn.

"Vom veni cu măsuri administrative de creştere a radarului pădurilor, mijloace logistice să mergem spre aplicarea unei strategii", a subliniat premierul Ponta.

Întrebarea care se pune acum este dacă preşedintele Klaus Iohannis va promulga sau nu proiectul de lege, în contextul în care cererea lui de reexaminare a fost respinsă.

Întrebat la ultima conferinţă de presă susţinut la Cotroceni dacă intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională pe noul Cod Silvic, şeful statului a replicat:

"Nu intenţionez. Dacă aş fi dorit, aş fi putut să fac acest lucru din capul locului. Lucrul sesizat de mine, care a dus la foarte multe discuţii în spaţiul public, este acea cota de 30%. Nu s-a discutat însă decât foarte puţin despre alt lucru sesizat de mine care deschide posibilitatea defrişărilor necontrolate pe suprafeţe mai mici de 10 ha.

Se ajunge la concluzia ca aproape un milion de hectare pot fi defrişate fără niciun fel de analiză prealabilă. Am ţinut să aduc în atenţia publică această chestiune care în cursul marilor discuţii despre Cod nu a fost sesizată decât de unii specialişti".

Mai mult, Klaus Iohannis vrea să sesizeze problema defrişărilor abuzive la CSAT, după cum reiese şi din mesajul postat astăzi pe contul său de Facebook:

"Chestiunea defrişărilor ilegale este o problemă de securitate naţională, motiv pentru care am introdus acest subiect pe ordinea de zi a CSAT. Consider necesară o discuţie aprofundată cu toate instituţiile statului implicate pentru a analiza şi a lua măsurile ce se impun pentru stoparea despăduririlor abuzive".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne