Noul gazoduct Baltic Pipe a început să livreze gaze spre Polonia

(Getty Images)

Polonia a început sâmbătă să primească gaze prin noul gazoduct Baltic Pipe din Norvegia, via Danemarca şi Marea Baltică, a anunţat operatorul polonez de gazoducte Gaz-System.

Gazoductul se află în centrul strategiei Poloniei de diversificare a aprovizionării cu gaze şi de reducere a dependenţei de gazul rusesc – strategie care a început cu ani înainte ca invazia Moscovei în Ucraina în februarie să declanşeze o criză energetică globală.

O purtătoare de cuvânt a Gaz-System a declarat pentru Reuters că fluxurile au început la ora 6.10 a.m. (0410 GMT), iar nominalizările, sau cererile pentru trimiterea de gaze prin gazoduct au totalizat, sâmbătă, 62,4 milioane de kilowaţi-oră (kwh).

Gazoductul, cu o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi, a fost inaugurat oficial marţi, la o zi după ce au fost detectate scurgeri în gazoductele submarine Nord Stream care leagă Rusia de Europa.

Rusia a întrerupt livrările de gaze către Polonia în aprilie, când aceasta a refuzat să plătească în ruble.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe