Noul Preşedinte al R. Moldova acordă primele distincţii de stat

La numai o săptămână de la numirea în funcţie, Igor Dodon a acordat primele distincţii de stat unor femei cu mulţi copii, deşi anterior îl critica des pe fostul Preşedinte pentru acordarea numeroaselor ordine şi distincţii.
Mamele şi copiii lor prezenţi la ceremonia oferirii distincţiilor de stat de către Igor Dodon. 30.12.2016
Mamele şi copiii lor prezenţi la ceremonia oferirii distincţiilor de stat de către Igor Dodon. 30.12.2016 (presedinte.md)

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat vineri, primele distincţii de stat la patru mame cu mulţi copii în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în consolidarea instituţiei familiei şi pentru contribuţie la crearea unor familii socialmente responsabile, care asigură educaţia fizică, spirituală şi morală a copiilor şi dezvoltarea armonioasă a acestora.

În cadrul ceremoniei oficiale, şeful statului a reamintit că Moldova suferă de o problemă demografică foarte gravă alunecând spre un colaps demografic. “În Moldova, circa 50% din căsătorii se încheie prin divorţ. Cu alte cuvinte, fiecare a doua familie se destramă. Natalitatea e mai mică decât mortalitatea, mai ales în sate şi raioane. Există sate unde pe parcursul unui an nu s-a născut niciun copil. Iar mulţi dintre copiii mici sunt crescuţi în lipsa părinţilor, fără o bază educativă şi fără a însuşi valorile vieţii familiale.”

Igor Dodon a menţionat că acordă primele distincţii de stat părinţilor care au avut curajul şi au găsit energia să crească mai mult de zece copii - unii dintre ei fiind adoptaţi - iar astfel de familii sunt un model de tradiţie creştinească, dragoste părintească şi patriotism. Consideră că nu o face pripit deoarece “demult trebuiau încurajate, prin menţiuni speciale şi prin suport financiar, familiile cu mulţi copii de la noi din ţară”.

”Ordinul Republicii” a fost conferit Lidiei Tertiuc, mamă a unsprezece copii şi tutore a şase copii din oraşul Nisporeni şi Valentinei Vîhodeţ, mamă a şaptesprezece copii din satul Doina, raionul Cahul. „Ordinul de Onoare” a fost conferit Ecaterinei Mealdzin, mamă a doisprezece copii din oraşul Basarabeasca şi Adelei Robu, mamă a treisprezece copii din satul Tăbăni, raionul Briceni.

“Consider că e nevoie de programe naţionale de restabilire a încrederii cetăţenilor în propria ţară, de inversare a trendului demografic, de consolidare a cultului familiei tradiţionale şi de atragere şi menţinere a tinerilor în ţară”, a concluzionat şeful statului.

Menţionăm că fostul şef al statului, Nicolae Timofti a fost des criticat pentru acordarea multor ordine şi medalii. Potrivit agora.md, el a oferit 1600 de distincţii până în luna martie 2016 însă dintre toţi şefii de stat care i-a avut Moldova, cele mai multe distincţii au fost acordate de către Mircea Snegur - 3834, urmat de Vladimir Voronin cu 2180, care însă a avut două mandate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe