Novaia Gazeta publică documente despre execuţiile ilegale a 14 persoane în Cecenia

Publicaţia rusească independentă Novaia Gazeta a publicat fotocopii ale unor documente despre care a precizat că ar confirma o investigaţie pe care a desfăşurat-o anterior privind execuţii ilegale din Republica Cecenă din Caucazul de Nord.
Forţe de securitate cecene
Forţe de securitate cecene (Captură Foto)

Copiile fotografiilor, care sunt datate, prezintă 67 de persoane arestate de forţele de securitate cecene în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017 în cadrul unui val de raiduri antitero.

Fotografiile datate, care au fost făcute la diferite secţii de poliţie cecene, prezintă 14 persoane despre care publicaţia a relatat anterior că au fost împuşcate de forţele de securitate cecene în noaptea de 25 ianuarie 2017.

Novaia Gazeta a obţinut de asemenea petiţiile adresate ombudsmanului cecen pentru drepturile omului, Nurdi Nukhazhiye, de către rudele victimelor. În scrisori, rudele menţionează datele detenţiilor victimelor, care corespund cu fotografiile făcute la secţiile de poliţie.

Raidurile antitero au durat cel puţin şase săptămâni şi se crede că aproximativ 200 de persoane au fost arestate. Numărul deţinuţilor executaţi nu este clar, dar variază între 27 şi 56, potrivit precizărilor anterioare ale Novaia Gazeta.

Se crede că victimele au fost duse în închisori secrete unde au fost ţinute timp de câteva săptămâni, executate şi îngropate în gropi comune.

Autorităţile cecene au respins acuzaţiile privind dispariţiile, susţinând că un număr mare din persoanele implicate au fugit în Siria. Conform Novaia Gazeta, rudele victimelor au fost ameninţate să semneze documente care confirmă afirmaţia făcută de autorităţi. De asemenea, rudele au fost forţate să scape de paşapoartele care aparţineau rudelor lor dispărute.

Novaia Gazeta a trimis descoperirile sale autorităţilor ruse în luna aprilie şi a afirmat că încă nu a primit un răspuns oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe