"Nu am mai avut o astfel de situaţie" - CNCD vrea să-l "ancheteze" pe Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Getty Images)

Premierul ungar Viktor Orban va fi citat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru inflamatoarele declaraţii făcute la Băile Tuşnad.

Demersul vine în urma sesizării oficiale făcute de deputatul PNL Alexandru Muraru cu privire la discursul susţinut de Orban la Băile Tuşnad iar şeful CNCD, Asztalos Csaba, spune că nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie, relatează Hotnews.

"Conform legislaţiei, orice solicitare la consiliu se soluţionează cu citarea obligatorie a părţilor, în vederea audierilor. În acest caz, ca în orice caz, titularul de dosar, care va fi stabilit prin alocarea aleatorie a dosarului, va face managementul dosarului şi probabil, presupun, va face această citare.

Nu am mai avut o astfel de situaţie. Cred că citarea poate fi făcută prin reprezentanţa legală a Ungariei la Bucureşti, adică prin ambasadă”, a declarat, vineri, pentru Digi 24, preşedintele CNCD.

Oficialul a mai precizat că CNCD are obligaţia legală să soluţioneze plângerea făcută de Alexandru Muraru.

„Vom face citarea părţilor. Dacă doresc, depun punct de vedere, dacă nu, nu. Dacă doresc, îşi trimit reprezentant, dacă nu, nu.
După această fază, se va face o analiză a dosarului, de către titularul de dosar, o propunere de soluţionare, care va intra în deliberări şi se va da o soluţie”, a adăugat preşedintele CNCD.

Reamintim că Alexandru Muraru a susţinut că „imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declaraţii, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acţiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tuşnad.

Declaraţiile care fac apel la 'puritate rasială' sunt inacceptabile într-o Românie europeană şi tolerantă”, a susţinut liderul liberal.

În opinia acestuia, declaraţia lui Orban care „instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuţiei şi a crimelor secolului XX” este următoarea:

„De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur şi simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite şi vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne