"Nu mă aştept să fiu pus sub acuzare" - "Fantoma albă", din nou în faţa procurorilor militari

"Fantoma albă" din noaptea neagră de 10 august a venit din nou în faţa procurorilor militari să dea explicaţii despre evenimentele din Piaţa Victoriei.
Colonelul Cătălin Paraschiv
Colonelul Cătălin Paraschiv (Nick Stavre)

UPDATE. La ieşirea de la audieri, colonelul Cătălin Paraschiv a fost întrebat dacă avea informaţii despre o posibilă tentativă de lovitură de stat.

"Eu sunt comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie, cred că nu vă adresaţi cui trebuie. Eu nu am avut informaţii de această natură. Rugămintea mea, fiind o acţiune penală în desfăşurare, nu pot să dau mai multe explicaţii. Sunt militar", a replicat Cătălin Paraschiv, citat de G4media.ro.

* * *

Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, colonelul Cătălin Paraschiv, cunoscut opiniei publice drept "Fantoma albă" din seara de 10 august, s-a prezentat joi la Parchet pentru audieri în dosarul privind violenţele din Piaţa Victoriei.

"Nu mă aştept să fiu pus sub acuzare", a răspuns Cătălin Paraschiv, la o întrebare pe această temă a unui reporter, potrivit hotnews.ro.

"Numai în limitele legii am acţionat", a adăugat colonelul.

"Fantoma albă", care coordona intervenţia jandarmilor din seara de tristă amintire, a mai fost audiat de procurori şi pe data de 23 august.

Amintim în context că jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar curg. Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.